Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks
 
 

 

Fel om Eu och EMU

Publicerad i ST 2009 12 03

I en ledarkrönika i ST (2009 11 29) lovordas EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget, i samma krönika ivras dessutom för att det är dags att införa Euron som valuta. Det sägs att Lissabonfördraget innebär att varje enskilt medlemsland får mer inflytande. Detta är direkt felaktigt. När beslut som tidigare fattats med enhällighet i ministerrådet eller bestämts i de nationella parlamenten, överförs till EU:s ordinarie lagstiftningsförfarande övergår det nationella vetot till EU-parlamentet. EU-parlamentet kan stoppa en lag eller tvinga fram en ändring, trots att den godkänts av samtliga medlemsländers parlament, vilket innebär en stor inskränkning av till exempel riksdagens möjligheter att stifta lagar.

I slutet av krönikan propageras för att vi ska införa Euron som valuta. Skribenten hävdar att argumentet om att vi då skulle förlora den svenska suveräniteten bara är ”trams”, detta eftersom EU:s regeringar samordnar sin ekonomiska politik redan idag, oavsett Euro eller ej. Förvisso har det skett en tydlig EU-anpassning av den ekonomiska politiken under de snart femton år som Sverige varit medlem i unionen. Men införs Euron som valuta så blir det etter värre. Medlemsstaterna får inte driva en budgetpolitik som äventyrar de så kallade konvergenskraven, dessa sätter snäva gränser för möjligheterna att bedriva en nationell konjunkturpolitik genom att öka det offentliga underskottet för att få fart på hjulen i en lågkonjunktur, för att sedan betala tillbaka när ekonomin går bättre. EMU begränsar möjligheten att föra en ekonomisk politik som stabiliserar konjunktursvängningar. Problemet är extra stort just i Sverige, eftersom den offentliga ekonomin i landet är mer konjunkturkänslig, på grund av socialförsäkringarnas och arbetsmarknadspolitikens omfattning. När arbetslösheten ökar så ökar även budgetunderskottet, om regeringen då ska hålla fast vid konvergenskraven måste arbetslöshetens ökade utgifter och minskade skatteinteckter pareras på något annat vis, exempelvis genom ökade sparkrav på kommunerna.

Den ekonomiska krisen visar att vi ska vara glada som har kronan kvar, denna anpassade sig efter läget på marknaden, föll i värde och räddade många företag och många jobb, inte minst exportindustrin skulle ha drabbats hårt om vi hade haft Euro som valuta. Dock är det demokratin som blir mest lidande om Euron införs. Den ekonomiska politiken blir densamma, oavsett om man röstar fram en konservativ- eller socialistisk regering, vad är det för demokrati? Då kan vi lägga ner riksdagsvalen!


Peter Tjernberg, Ordförande, Folkrörelsen nej till EU – Sundsvall

 

Tillbaka