Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks
 
 

 

Lätt att genomskåda supermaktsprojektet

Eurokrisen fördjupas, i takt med att de alltmer falskklingande, så kallade räddningspaketen, sjösätts. Vad som står närmast på EU-kommissionens agenda är en europeisk banktillsynsmekanism, vilken ska övervaka alla banker i Euroområdet. Enligt kommissionsordförande José Manuel Barroso är detta ett första steg mot en bankunion för Euroländerna. Detta kommer att gälla samtliga banker i Eurozonen, länder som inte har Euron som valuta kommer att kunna ansluta sig frivilligt. Tanken är att den nya banktillsynsmekanismen, redan vid årsskiftet ska föras över till den Europeiska centralbanken (ECB). Samtidigt med att tillsynen hamnar hos ECB kommer Europeiska bankmyndigheten EBA att framarbeta ett gemensamt regelverk för samtliga banker i EU-länderna. Regelverket blir gemensamt, medan tillsynen blir uppdelad; länderna utanför Eurozonen sköter sin egen banktillsyn medan ECB svarar för Euroländerna.

Det finns ungefär 6000 banker i Europa, där de 200 största har 90 procent av marknaden. Frågan blir: ska även mindre banker omfattas av tillsynen på EU-nivå såsom kommissionen vill? Nej säger Tyskland, vilket torde borga för en lång diskussion framgent. Det råder även delade meningar om huruvida det är lämpligt att lägga än fler uppdrag på ECB, som redan har mycket makt. Enligt Barroso måste EU fullfölja den ekonomiska och monetära unionen, skapa en bankunion och en finanspolitisk union. Barroso kommer att lägga fram ett nytt lagförslag om en fördjupad ekonomisk och monetär union. Han hävdar att bankunionen måste leda till en politisk union och till ett nytt fördrag för EU. Inför nästa EU-val, år 2014, ska kommissionen presentera ett sådant förslag.

Detta låter krångligt och EU-ivrarna vill att det ska låta krångligt. Men vad det handlar om på enkel svenska är att än mer makt ska flyttas, från medlemsländerna till EU. Därmed urholkas ytterligare den skärva av självständighet som ännu finns kvar. Aldrig har väl EU, som projekt, varit lättare att genomskåda? Makten till eliten, från medborgarna, teknokrati istället för demokrati, det är EU-kommissionens budskap till Europas folk. Vår plikt är att lyssna till budskapet och sedan resa oss upp och säga nej! Framtiden för Europa, våra relationer med omvärlden och utvecklingen i våra länder ska inte styras av brysselbyråkrater, ska inte få beslutas i teknokraternas tysta rum. Framtiden ska beslutas av folken själva, under öppen och livlig debatt.

Gösta Åström, Peter Tjernberg, Jörgen Stafrin, Kerstin Nordqvist, Rune Ljunggren, Birgitta Johansson, Armi Gustafsson och Ulf Gustafsson (medlemmar i Folkrörelsen Nej till EU Sundsvall)
 

Publicerade i Dagbladet och Sundsvalls Tidning

 

Tillbaka