Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks
 
 

 

Lobbyisterna styr i EU

I en ny rapport granskar Vänsterpartiets EU-parlamentariker, Eva-Britt Svensson och Jens Holm, den lobbyverksamhet som pågår inom unionen.

Med lobbyister avses, enligt EU-kommissionen, ”aktörer som försöker påverka beslutsfattarna genom påtryckning”.

Aktörerna inbegriper till exempel företrädare för privata och offentliga intressen, konsulter, advokatfirmor, icke-statliga organisationer, tankesmedjor, branschorganisationer, fackförbund, arbetsgivarorganisationer, kommunförbund och lantbruksorganisationer.

Kritiken mot den ökande lobbyverksamheten har förmått kommissionen att pressentera en ”Grönbok” i frågan. Förslagen på åtgärder är dock mycket begränsade. Exempelvis är registrering och ”uppförandekoder” frivilliga. De som väljer att låta bli att registrera sig kan arbeta i det dolda och de behöver inte tala om vilka de är, vem de jobbar för och hur mycket de får betalt. Sedan den frivilliga registreringen kom till har nära 500 lobbygrupper anmält sig till registret, men det saknas uppgifter om vilka lobbyister som jobbar i grupperna. Registret är, i praktiken, värdelöst. För närvarande finns ca 3000 lobbyister registrerade i EU-parlamentet, det betyder att det går fyra lobbyister på en EU-parlamentariker (enligt Lissabonfördraget vilket stadgar antalet EU-parlamentariker till 754). Det finns exempel på fall där företag finansierar personal för enskilda EU-parlamentariker och som därmed kan verka i ledamotens namn. EU-parlamentet har en regel som säger att de måste fylla i ett ansökningsformulär för att få ut ett passerkort. I formuläret förbinder de sig till att inte försöka muta parlamentarikerna, men personliga gåvor klassas inte som mutor.

Om Lissabonfördraget träder i kraft utökas EU-parlamentets makt (medbeslutande som det kallas) på ett fyrtiotal nya områden, däribland jordbruk, utrikeshandel, juridiskt samarbete, straffrätt, hälsa, turism, bistånd, regionalpolitik, avreglering av vissa sektorer, energi, polissamarbete, gränskontroller, invandring och asylpolitik, samt en större del av EU:s budget. Om Lissabonfördraget träder i kraft omfattar EU-parlamentets makt 86 områden. Räkna med att lobbyverksamheten då kommer att öka lavinartat. EU-kommissionen tar i flera fall själv initiativ till att skapa grupper där de viktiga aktörerna finns med. Ett exempel på en sådan grupp är Transatlantic Business Dialogue som består av företag från båda sidor av Atlanten. Den har också lobbat för att EU och Usa ska skapa en gemensam marknad och för en harmonisering av de ekonomiska lagarna. Konsult- och PR-firmor (Public Relations) har blivit allt vanligare. Dessa är väl integrerade med storföretagen och dess intressen. De största är de USA-anknutna grupperna APCO, Fleischman-Hillard, Wheber Shandwick, Burson-

Marsteller och Hill & Knowlton. De två sista är ökända för sin verksamhet i början av 1990-talet då de arbetade för att övertyga allmänheten om nödvändigheten att starta krig mot Irak. För den ekonomiska, inre marknaden, återfinns bland andra CEFIC (kemiindustrin), EFPIA (läkemedel), CEA (försäkringar), EURELECTRIc (el) och ACEA (motorfordon). Alla dessa grupper har var och en mer än 50 anställda som är placerade i Bryssel.

En växande och viktig aktör är advokatlobbyisterna som både påverkar lagstiftningens uppbyggnad och domstolens utslag.

Den mest omtalade svenska lobbygruppen är KREAB, som är relativt mäktig och styrs av expolitiker från den svenska högern.

Tankesmedjorna som etablerats i Bryssel är i huvudsak högerinriktade. Ett exempel på en sådan är European Enterprise Institute, en nyliberal sammanslutning som till och med bekämpat Kyotoavtalet.

Lobbygrupperna arbetar med olika strategier. Några använder sig av en mycket aggressiv taktik, som exempelvis hot om utflyttning av företag, och ökad arbetslöshet om beslutsfattarna inte gör som lobbyisterna önskar. Lobbyismen motverkar demokrati och öppenhet och medverkar till att framställa hela EU-projektet i en dyster dager.

 

 

Tillbaka