Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks
 
 

 

Publicerad i Sundsvalls Tidning 2012 04 03

Marknaden slår solidariteten i EU

Lars Persson (FP) och Olle Schmidt (FP) tycks inte kunna skilja på EU och Europa. Det framgår av deras gemensamma debattartikel i ST den 30 mars. Europa är nämligen större än EU.

Om man slarvläser deras artikel kan man få för sig att de förordar solidaritet mellan EU:s folk, men så är dess värre inte fallet.

Vad de efterlyser är i stället solidaritet med kapitalet; inte med det plundrade grekiska folket, inte med det utarmade spanska folket, inte med Irlands folk, utan blott och bart med de påbud som kommer från EU-kommissionen, IMF och ECB.

Samarbete betyder underkastelse och fortsatt vurmande för den fria marknaden. Det kan inte ge några större rörelser uppåt i opinionen att torgföra sådana här tankar.

I dag ser vi hur den otyglade, fria marknaden, inte förmår att ge människor ett gott liv. Marknaden är en oduglig herre, när det gäller att skapa förutsättningar för människor att forma och styra sina liv.

EU:s lagstiftning gör marknaden till herre, gör konkurrens till det viktigaste budordet. Solidaritet med de svaga grupperna är bara att glömma.

Däremot ska vi inte glömma vad den dikterade EU-politiken ställt till med, vi kan se på hur privatiseringar, av allmänna kommunikationer, av Telia, av sjukvård, av skolor, har slagit sönder den samhällsservice, som fanns, i offentlig regi, för alla människors bästa. Inkomstskillnaderna är 70 procent större än i början av 1980-talet, den rikaste tiondelen tjänar numera lika mycket som halva befolkningen.

Utvecklingen går i takt med nedmonteringen av ett välfärdssystem, som var grunden till att Sverige kunde bli ett av världens mest jämlika länder.

EU innebär att de grundläggande penseldragen av en politik för att skapa ett välfärdssamhälle inte längre är möjliga att genomföra eftersom det går tvärs emot EU:s krav på fri, ohämmad konkurrens. EU understödjer tanken på att skapa en elitgrupp och en annan som passar upp. De lönsamma prioriteras, oavsett om vi pratar vård eller utbildning.

Lars Persson och Olle Schmidt hävdar att det bara är partierna på ytterkanterna i svensk politik som fortfarande talar om utträde ur EU, men glöm inte Folkrörelsen nej till EU, som inte är något parti, som inte står på någon ytterkant, utan som enbart hävdar att förutsättningen för demokrati är, att folken i hemliga och allmänna val, ska kunna bestämma över inriktningen på samhället, genom att välja vilken politik som ska föras.

I EU är vägen utstakad, frihet till varje pris för varor, kapital, tjänster och arbetskraft. Valfrihet har blivit valtvång och detta motsätter vi oss.

Vi vill solidaritet, inte med Brysselkoryféerna utan med EU, Europas och världens alla folk, därför säger vi nej till bankirernas EU, till EU-kommissionen, till ECB och IMF krav på underkastelse och ja till att låta folken i EU, i Europa och i världen forma sin framtid, utan några lagar, direktiv, Europluspakter och förordningar.

Peter Tjernberg
Ordförande, Folkrörelsen nej till EU – Sundsvall
 

 

Tillbaka