Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks
 
 

 

Säg nej till Finanspakten!

Finanspakten är ett mellanstatligt avtal mellan de 17 Euroländerna, övriga EU-länder kan ansluta sig frivilligt. Innan finanspakten träder i kraft, i januari år 2013, ska den godkännas av de fördragsslutande parterna. Irland kommer att hålla en folkomröstning den 30 maj om vad de irländska EU-motståndarna kallar ”det permanenta åtstramningsfördraget”. Finanspakten träder i kraft, förutsatt att tolv av de fördragsslutande parter som har Euron som valuta, har godkänt pakten. De enskilda Euroländerna har ingen vetorätt.

Finanspakten innebär konkret fem saker:
1. Ett lands budgetunderskott (det så kallade strukturella underskottet) får inte överskrida 0,5% av BNP. EU-kommissionen kontrollerar att Euroländerna följer reglerna och underkänner länders budgetar om de anses ha för stora underskott. Länderna kan dömas till böter upp till 1% av BNP.
2. En korrigeringsmekanism ska införas i ländernas lag så att de automatiskt åtgärdar för stora underskott.
3. Statsskulden får vara högst 60% av BNP
4. Euroländerna blir skyldiga att skriva in kravet på budgetbalans i sin lagstiftning. Lagfäster inte länderna denna budgetbalans kan de dras inför EU-domstolen och dömas till böter på upptill 0,1% av BNP. Böterna går till den permanenta krisfonden ESM.
5. Finanspakten innebär att det upprättas en ny institution, Eurotoppmöte, med en särskild ordförande. Eurotoppmöten ska hållas minst två gånger om året. Eurotoppmötet kommer att styras av stormakterna (Tyskland och Frankrike) och EU-kommissionen. EU-domstolen och den Europeiska centralbanken kommer att verkställa dess påbud.

I Finanspaktens artikel 16 slås det fast att ”inom högst fem år efter att detta fördrag har trätt i kraft” ska Euroländerna genomföra en utvärdering i syfte att ”införliva innehållet i det här fördraget inom Europeiska unionens rättsliga ram”. En grupp länder kan, under vissa villkor, gå vidare mot en integration i Eurofederal riktning utan att stoppas av veto från de mer tveksamma länderna.

Finanspakten innebär i praktiken att Sverige kryper allt närmare ett Euromedlemskap. Pakten kan i bästa fall beskrivas som ett väntrum för blivande Euromedlemmar. Sverige har inget juridiskt bindande undantag från Euron utan står utanför på grund av att vi som land inte uppfyller ett av inträdeskraven; den svenska kronan har inte knutits till EU:s växelkursmekanism och därmed uppfyller inte Sverige kravet på ”stabil växelkurs”.

Finanspakten innebär att den demokratiska kontrollen över ekonomin blir än mer svag. Makten centraliseras till Eurotoppmötet, Europeiska rådet, Ekofinrådet (där EMU:s finansministrar möts), Eurorådet, EU-kommissionen och EU-domstolen på behörigt avstånd från de berörda folken. ”Stora män skriver pakter, lille man, skriv ditt testamente” skrev Bertolt Brecht – det är som skrivet för dagens värld!

Säg nej till Finanspakten!

Armi Gustafsson, Birgitta Johansson, Rune Ljunggren, Kerstin Nordqvist, Jörgen Stafrin, Peter Tjernberg och Gösta Åström (medlemmar i Folkrörelsen Nej till EU)
 

 

Publicerad i Dagbladet 23 maj 2012

 

Tillbaka