Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks
 
 
 

Publicerad i Sundsvalls Tidning 2011 06 16

Stärkt EU-parlament ett hot mot demokratin

Om makt överförs från medlemsländerna till EU:s centrala institutioner leder det ofrånkomligen till att de nationella demokratierna försvagas, skriver representanter från Folkrörelsen nej till EU.

EU-parlamentets konstitutionsutskott har, för någon månad sedan, antagit en text vars syfte är att ytterligare stärka EU:s överstatliga karaktär. Utskottets önskan är att 25 EU-parlamentsledamöter, utöver de nuvarande 751 parlamentsledamöterna, ska väljas av en valkrets som ska omfatta hela EU. De ska stå på vallistor som måste vara sammansatta av kandidater från minst en tredjedel av EU:s medlemsstater.

Listorna ska sättas upp av de europeiska politiska partierna och övervakas av en ny europeisk valmyndighet. Varje väljare ska sedan tilldelas två röster; en för den nationella och en för den transnationella listan. Det är den brittiske liberalen Andrew Duff som framarbetat detta förslag. Duff drömmer om ett ”postnationellt Europa” och ”en framgångsrik, postnationell parlamentarisk demokrati”. Syftet med denna ”reform” sägs vara att man vill skapa starka EU-parlamentariker som kan ta en ledande roll.

Vi ger inte mycket för den demokrati som i dag påstås finnas eller den kommande som ännu är en papperskonstruktion. EU-parlamentet saknar den folkliga legitimitet som de nationella parlamenten har. Riksdagens legitimitet och funktion har växt fram genom åren som en frukt av folklig strävan mot demokrati. EU-parlamentet har skapats uppifrån.

Med den olikhet som kommer av 27 eller ännu fler medlemsländer, så är det svårt att föreställa sig att ett europeiskt folk utgör en politisk enhet skulle kunna växa fram.

Försöken att hitta en europeisk identitet är svårt krystade, och det finns en motsättning mellan centrum och periferi och så kommer det att förbli under överskådlig tid. Med andra ord saknar EU-systemet ett EU-folk.

EU-parlamentet påminner alltmer om en politisk församling av förbundsstatssnitt, som Bundestag i Tyskland eller representanthuset i USA. Många ser positivt på den här utvecklingen och menar att ett stärkt EU-parlament eliminerar det ”demokratiska underskottet” i unionen.

Men ett stärkt EU-parlament innebär tvärtom ett allvarligt hot mot demokratin. Om makt överförs från medlemsländerna till EU:s centrala institutioner leder det ofrånkomligen till att de nationella demokratierna försvagas utan att demokratiförlusten kan kompenseras på EU-nivå. Ett federalistiskt EU är ett elitstyrtEU.

Vår slutsats är att EU inte kan demokratiseras. Naturligtvis kan man skriva teoretiska konstitutioner för en europeisk federation som uppfyller de flestaskrivbordskrav på demokrati. Men att skriva en konstitution är inte detsamma som att upprätta en fungerande demokrati.

Peter Tjernberg
Birgitta Johansson
Rune Ljunggren
Gösta Åström
Armi Gustafsson
Folkrörelsen nej till EU Sundsvall

 

Tillbaka