Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks
 
 



Publicerad i Sundsvalls Tidning, 2010 06 25
Även publicerad i tidningen Affärsvärldens webbtjänst (2010 06 24)

Stoppa ändringarna i grundlagen!

Utan någon som helst debatt avser riksdagen att genomföra vad som justitiedepartementet beskriver som omfattande förändringar i Sveriges grundlag eller regeringsformen (RF). I regeringsformens kapitel 1 ska det införas en helt ny paragraf (paragraf 10) som lyder: Sverige är medlem i Europeiska unionen.

Sverige deltar även inom ramen för Förenta Nationerna och Europarådet samt i andra sammanhang i internationellt samarbete.

Regeringen motiverar denna nya paragraf med att EU-medlemskapet tydligt bör framgå av regeringsformen. Att Sverige är medlem i EU bör därför anges redan i 1 kap. RF om statsskickets grunder. Med denna nya paragraf kommer Sveriges EU-medlemskap och Lissabonfördraget att bli grundlagsskyddat.

Lissabonfördraget röstades igenom i riksdagen den 20 november år 2008, detta utan att folket fått en chans att säga sitt. Om riksdagen nu röstar igenom grundlagsändringen begår den ytterligare ett svek gentemot medborgarna.

I propositionen (2009/10:80), som ligger till grund för grundlagsändringarna, beskriver regeringen det totala knäfallet inför EU med att vårt medlemskap i EU är det internationella samarbete som har störst direkt påverkan på det svenska samhället, något som bland annat kommer till uttryck genom den omfattande överlåtelse som har skett av svensk beslutanderätt från riksdag och regering.

En stor andel av de bestämmelser som svenska medborgare har att följa har numera sin grund i regler meddelade på EU-nivå. Unionsrätten har på dessa områden företräde framför konkurrerande nationella bestämmelser. Den slutliga uttolkningen av sådana bestämmelser görs av EU-domstolen och inte av de domstolar som i regeringsformen utpekas som högsta dömande instanser, det vill säga. Högsta domstolen och Regeringsrätten (s 194).

Vidare konstaterar regeringen att inom utrikes- och säkerhetspolitiken har beslutanderätten ännu ej överlåtits, men anför att i realiteten har dock även dessa samarbetsformer långtgående politiska och rättsliga bindningar för Sverige.

För att kunna genomdriva en grundlagsändring krävs två riksdagsbeslut, med mellanliggande val. Varför presenterar inte riksdagspartierna dessa, ytterst omfattande grundlagsändringar för det svenska folket i, den redan heta, valrörelsen? Det trista svaret torde vara att det är riksdagsledamöternas avsikt att smyga igenom dessa förändringar, vilket är gängse sed när det gäller frågor som har med den Europeiska Unionen att göra!

Euron befinner sig i kris, alltfler ser att drömmen om en stark valuta som garanterar välstånd blott och bart är en chimär. Alltfler människor börjar ifrågasätta EU som ett överstatligt projekt. Vilka är de verkliga motiven för svenska riksdagsledamöter att skriva in Sveriges medlemskap i EU i statsskickets grunder?


Vi kräver: Stoppa förändringarna av grundlagen!

Peter Tjernberg
Birgitta Johansson
Rune Ljunggren
Gösta Åström
Armi Gustafson,
Folkrörelsen Nej till EU – Sundsvall

 

Tillbaka