Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks

 

 

 

Rapport från Urkultsfestivalen 2 - 5 augusti 2007

För andra året i rad deltog FNEU:s sundsvallsavdelning vid Urkultsfestivalen i Näsåker. Det mesta arbetet förekom vid det bokbord som fanns uppställt vid det så kallade Solidaritetstorget, ett område inne på festivalområdet där olika föreningar får chansen att visa upp sig och sprida material. En mängd broschyrer, flygblad och tidningar delades ut. Försäljningen av material blev ingen större succé, men inbringade ändå en del pengar till avdelningens kommande verksamhet.

Offentligt möte om EU

Samtliga organisationer som har bokbord på Solidaritetstorget får även en möjlighet att presentera sin verksamhet lite mer ingående genom att hålla ett offentligt möte. FNEU:s sundsvallsavdelning utnyttjade givetvis den möjligheten att presentera föreningen. En affisch med rubriken ”Stoppa statskuppen” sattes upp på lämpliga ställen vid festivalområdet. Under mötet varvade Tomas Q Nilsson och Peter Tjernberg tal och musik med fokus på EU och vad som håller på att hända med demokratin i Sverige. Peter Tjernberg uppehöll sig extra länge vid frågan om Euron. Han påpekade att vare sig regeringen Persson eller regeringen Reinfeldt har brytt sig om att begära undantag från att införa Euron.

Den tidsfristen löpte ut 1 juli, men trots att det är ett av de största svek som folket i Sverige blivit utsatt för har vi inte hört mycket till debatt i media, påpekade Peter Tjernberg. Tomas Q Nilsson talade om EU:s vilja att ”lära” andra länder och folk hur man ska tycka och vilken typ av kultur som är den bästa att leva i.
Det handlar faktiskt om att inplantera en underlägsenhet i andra länders kulturer, andra folk ska tvingas till att tro och tycka att de är underlägsna oss som lever här i Europa, sa Tomas Q Nilsson.

Sammanfattningsvis kan man säga att FNEU gjorde nytta vid Urkultsfestivalen. Vi delade ut en del material, fick personlig kontakt med ett par nya människor och framför allt syntes föreningen. Bara det att människor ser att vi existerar och vägrar ge oss, bidrar förhoppningsvis till att folk inte tappar modet och börjar tro att EU, för att tala med Gudrun Schyman ”är som Öresundsbron” d.v.s. är här för att stanna.

Matfors 070812
För Folkrörelsen Nej till EU – Sundsvall
Rune Ljunggren,sekreterare