Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks
 
 

 

Tal hållet av Peter Tjernberg, den 1 maj 2008

Om jag påstår att det pågår en statskupp här i landet så är det nog många av er, mötesdeltagare, som undrar vad jag menar. Men faktum är tyvärr att det jag säger stämmer. Det pågår en tyst statskupp här i Sverige. Jag tänker på den nygamla EU-konstitutionen som riksdagen tänker klubba igenomunder hösten. EU-konstitutionen är numera omdöpt till Lissabonfördraget, men ni ska veta att det, till 96%, är exagt samma text som den som folken i Holland och Frankrike förkastade i folkomröstningar, våren 2005. Efter att det dåvarande konstitutionsförslaget fallit så vore så klart det enda rätta att säga att konstitutionsförslaget var förkastat och att det skulle raka vägen ner i pappersåtervinningen. Men så fungerar det inte i EU, här är det teknokrater som styr, så det man gjorde från EU-kommissionens sida var att man utlyste en så kallad tankepaus. Den pausen varade i nästan två år och sedan plockade man fram det nedröstade konstitutionsförslaget, bytte ut några obetydliga bagateller och påstod inför EU-ländernas folk att man nu hade ett nytt fördrag - ett Reformfördrag, som skulle bli så bra för alla medlemsmländer. Sedan hade man ett möte i Lissabon där fördraget skrevs under och så döptes Reformfördraget om till Lissabonfördraget och där står vi idag mina vänner.

Det är alltså samma innehåll i Lissabonfördraget som i den gamla EU-konstitutionen. Det odemokratiska spelet för att driva igenom den här konstitutionen är skäl nog för att misstänka EU-anhängarna för att lida av bristande demokratiskt sinnelag och för att kräva en folkomröstning om Lissabonfördraget. Läser man i fördragstexten så får man det bevisat bortom allt tvivel. Klubbas Lissabonfördraget igenom så förbinder vi oss till exempel till att införa Euron som valuta och därmed gå med i den ekonomiska monetära unionens tredje steg. Tiden för att söka undantagstillstånd för att slippa införa Euron löpte ut den 1 juli i fjol och varken den gamla eller den nya regeringen har sökt något undantag. Tala om folkförakt! Här ska vi nu tvingas på Euron som vi så kraftfullt röstade nej till den 14 september 2003. EU:s valutaunion är skapad just för att människor inte ska kunna välja någon annan politik än den som EU-ledarna beslutat om. Det har man säkrat genom att lägga makten över ekonomin i en centralbank där vi inte har insyn, där protokollen hemligstämplas på trettio år och där man inte får lyssna på folkvalda. Jag påstår att det här är ett grundläggande argument emot allt vad Euron heter. Oavsett om man står till vänster eller höger så är rätten att välja en annan ekonomisk politik grundläggande och den rätten upphävs i den stund vi går med i EMU:s tredje steg. EMU gör EU till en stat och det betyder att alla medlemsländer tvingas till att föra samma typ av ekonomisk politik, ohemad nyliberalism alltså och det betyder också att vi kan lägga ner riksdagsvalet för det spelar ju ingen roll vem som kommer i regeringsställning, EU:s nyliberala politik står över allt vad partipolitik heter. Å EU-språk heter det att ha en god budgetdisiplin.

Mötesdeltagare! Jag är övertygad om att de flesta av er inte tycker att det behövs någon EU-armé. Men med det nya Lissabonfördraget blir detta verklighet. I EU:s säkerhetsstrategi framgår att unionen ska utveckla ett, jag citerar, ”strategiskt tänkande som främjar tidiga, snabba och vid behov kraftfulla insatser”, slut citat. Det anses vara nödvändigt att bygga ut den militära kapasiteten så att det går att genomföra och upprätthålla flera insatser samtidigt. Den första försvarslinjen kommer att ligga utomlands och EU-armén ska vara bredd att agera innan en kris uppstår. Det är alltså snarlikt Bush-administrationens så kallade preventiva interventioner, där angreppet på Irak är det mest belysande exemplet. EU-armén ska även användas i händelse av att ett medlemsland blir angripet, men också för att bekämpa ”terrorism” i andra delar av världen. Deffenitionen av begreppet terrorism är väldigt vid eftersom EU har adopterat USA:s terrorlista och den listan innehåller mycket bland annat de flesta befrielserörelser somfinns världen över. I Lissabonfördraget och bifogade protokoll framgår tydligt vad det handlar om: Utveckling

av vapensystem och militära insatser runtom i världen. Senast 2010 ska ”särskilda stridsenheter för de planerade uppdragen” vara redo. När Fredrik Reinfeldt satte sitt namn under Lissabonfördraget så deklarerade han att Sverige avser att uppfylla målsättningarna på det militära och försvarspolitiska området.

Självklart är EU:s militära ambitioner ett tillräckligt skäl för att Lissabonfördraget måste underställas en folkomröstning. Men just detta med folkomröstning är något som EU-entusiasterna är benhårda motståndare mot. De brukar, i de få fall de uttalar sig, göra allt för att blanda bort korten. Faktum är att det nästan är omöjligt att få en debatt med JA sidan, tro mig jag har försökt.

Om dom någon gång vågar sig på debatt är det är det ständigt återkommande "utanförskapet", som man för till torgs, som de inte själva ens begriper vad det skulle bestå i.

Vadå utanförskap? Skulle vi straffas av resten av EU länderna om vi inte blivit medlemmar?

Vilken normal människa skulle vilja vara med i en sådan förening?

Men det ligger något i det, Kapitalets diktatur, i europeisk unionsform. Eller man skulle kanske med tanke på militarisering uttrycka det som kapitalets diktatur i Uniform.

Mötesdeltagare. Här i Sverige har vi tagit del av dommen från EG-domstolen i vaxholmsmålet. Domen går tvärt emot den rättighetsstadga som EU-anhängarna påstod skulle garantera strejkrätten. LO:s avtallsekreterare, Erland Olausson, sade när domstolen tog up fallet att Sverige måste ompröva sitt medlemskap i EU om domstolen underkände den svenska arbetsrätten. Men efter att domen från EG-domstolen presenterats så har Olausson ändrat sig och det är klart, för en avtalssekreterare med 77000 kr i månadslön så är det inte så lätt att begripa varför man ska agera mot domen. Dessutom är det ju så att LO ingår i Europafaket och det gäller för Olausson och Vanja Lundby Vedin att inte stöta sig med sina kompisar ute i Europa. Istället vägrar LO-toppen erkänna att EG-domstolens dom innebär en övergripande förändring av svensk arbtsrätt. LO-toppens hyckleri är psymntomatiskt för hur de alltid har agerat i EU-frågor. Som väl är genomskådas deras lögner av de flesta arbetare, de inser att domen är en start för en genomgripande förändring av svensk arbetsmarknad och därmed av den svenska samhällsmodellen.

Med Lissabonfördraget förstärks EU:s makt över arbetsmarknaden. EU-kommissionen har tydligt deklarerat att det nu krävs en mordernisering av arbetsrätten, vilket naturligtvis innebär att marknaden ska få styra ännu mer eftersom den fria rörligheten är grundläggande inom EU.

Kamrater EU-motståndare. Det minsta vi kan begära är att få folkomrösta om EU:s nygamla konstitution, det så kallade Lissabonfördraget. Det finns ett stort antal opinionsmätningar som ger vid handen att mellan 60- och 70% av folket i Sverige vill ha en folkomröstning i denna fråga. Detta gäller även, med något, litet undantag, för folken i de övriga EU-länderna. Det framgår även av opinionsmätningarna att en stor majoritet (ca 60%) av medborgarna skulle rösta nej till den omarbetade EU-konstitutionen. Det är här som skon klämmer påEU-minister Malmström och de övriga konstitutionsförespråkarna. Om opinionsmätningarna hade visat att en bred majoritet av folket hade sagt ja till konstitutionsförslaget så hade de, med ett lenede på läpparna, genomfört en folkomröstning. Men när folket inte tycker som de borde, enligt EU-etablissemanget, kan naturligt vis ingen folkomröstning genomföras. Se bara hur okunnigt folket är här i landet, vi röstade ju nej till EMU. Den chansen ska vi inte få en gång till, utan nu ska den EU-frälsta riksdagsmajoriteten fatta ”rätt” beslut åt oss. Det är ju fint med demokrati när det passar, det är så EU- etablissemanget resonerar. När folken i EU:s medlemsmländer går emot konstitutionsförslaget så stämplas de som obildade och oförmögna att begripa vad viktigt det är för EU att få en ny grundlag. Det är inte demokrati som gäller i EU – det är teknokrati!

Vi ser hur EU lägger sig i allt fler politikområden för var dag som går. Som det är idag är ca 75% av allt som beslutas i riksdagen styrt från Bryssel. Jämför hur mycket makt EU-anhängarna påstod att EU skulle få inför folkomröstningen om medlemskapet år 1994. Det är inte sant, som EU-minister Malmström påstår – att EU-konstitutionen är allt för kompliserad för att en folkomröstning ska kunna komma på tal. Frågan är lätt att ställa: Anser du att EU ska ta över ännu mer av beslutanderätten över Sveriges vidare öden som nation?

Svaret blir självklart och tydligt nej.

Det enda man som anhängare av folkstyre kan kräva är:
- Folkomrösta om Lissabonfördraget!
- Sverige ut ur EU!

Utanför EU är inte samma som utanför Europa, men inom EU kan det lätt bli utanför resten av världen.

Tack för ordet.