Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks
 
 

 
RAPPORT FRÅN SEMINARIUM MED

MAX ANDERSSON I KULTURMAGASINETS PROGRAMSAL
ONSDAG 9 SEPTEMBER 2009

 

Seminariet med Max Andersson arrangerades onsdag 9 september 2009 i Kulturmagasinets programsal i Sundsvall i samarbete med Folket i Bild/Kulturfront – Sundsvall, Miljöpartiet – Sundsvall, Vänsterpartiet – Sundsvall och Studieförbundet Vuxenskolan.

Peter Tjernberg inledde seminariet med att informera om att detta möte skulle följas av ytterligare ett antal möten under hösten när Sverige fungerar som ordförandeland för EU. Han hälsade därefter Max Andersson välkommen. Max själv började kvällen med att visa en filmsekvens, där Margot Wallström intervjuades som EU-kommissionens vice ordförande efter det att resultatet av Irlands första folkomröstning blivit känt. Margot försökte värja sig inför reporterns frågor och försökte få det till att resultatet av folkomröstningen var ett problem för Irlands regering och inte till att Lissabonfördraget fallit.

Max Andersson anknöt till detta sätt att förhålla sig till såväl Lissabon-fördrag som till övriga fördrag. Röstar folken nej, vilket skett ett antal gånger, måste de rösta på nytt eller helst av allt inte rösta alls. Ett bra exempel på detta var att godkännandeprocessen avbröts efter Hollands och Frankrikes nej i folkomröstningarna 2005, så att inte fler skulle följa efter. Två år senare dök grundlagen upp på nytt, nu i form av ett Lissabonfördrag och den gången fick inte folken i Holland eller Frankrike säga sitt. Enbart på Irland, där grundlagen föreskriver en folkomröstning, fick folket denna möjlighet och röstade med klar majoritet nej.

Max Andersson tog sedan upp frågan att svenska politiker endast i mycket liten omfattning försöker driva egna ståndpunkter i förhållande till EU. Man accepterar i stort sett allt och skyller på EU-beslut. Nej-sidan i Sverige har också varit alltför defensiv efter resultatet av den svenska folkomröstningen om EMU 2003, och man har inte visat vad man står för i tillräcklig utsträckning. Det är i detta sammanhang han tillsammans med socialdemokraten Kalle Holmqvist gett ut studieboken "Imperiet" för att underlätta för dem som inte känner till så mycket om EU att få möjlighet att sätta sig in i frågorna. Han menade att det behövdes och att det inte idag finns någon grundläggande bok om EU. De som finns är skrivna före folkomröstningarna 1994 resp 2003.

Max Andersson svarade efter sin inledning även på ett antal frågor från publiken, som bestod av 21 personer, som trotsat den varma sommarkvällen och kvalmatchen till VM i fotboll på TV mellan Malta och Sverige och sökt sig in för att höra honom. Av dessa 21 närvarande var de flesta personer som sedan tidigare var engagerade i EU-frågor samt ett par ungdomar. Max hade tagit med sig ett dussin ex av sin bok "Imperiet", som såldes slut och som han signerade. Han skänkte förtjänsten till FNEU och de såldes för 20 kronor/st. Max avtackades efteråt av Peter Tjernberg på arrangörernas vägnar och fick även boken "Röster i Medelpad" som tack för sin föreläsning och sitt bidrag till att ge nej-rörelsen inspiration till fortsatt arbete.

 

Matfors 090918

Rune Ljunggren