Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks
 
 

 
RAPPORT FRÅN SEMINARIUM MED SÖREN WIBE I KULTURMAGASINETS PROGRAMSAL MÅNDAG 28 SEPTEMBER 2009

Seminariet med Sören Wibe arrangerades måndag 28 september 2009 i Kulturmagasinets programsal i Sundsvall i samarbete med Folket i Bild/Kulturfront – Sundsvall, Miljöpartiet – Sundsvall, Vänsterpartiet –Sundsvall, Junilistan - Västernorrland och ABF - Sundsvallsorten.

Ett pressmeddelande skickades till massmedia drygt en halv vecka före evenemanget tillsammans med affischunderlaget. Någon representant för massmedia dök aldrig upp den här gången heller.

Peter Tjernberg inledde seminariet med att informera om att detta möte skulle följas av ytterligare några möten under denna höst när Sverige fungerar som ordförandeland för EU.

Sören Wibe hälsades därefter välkommen och inledde kvällen med en fundering om hur länge det kommer att dröja innan svenskarna ska gå till en ny folkomröstning om euron. Han tippade redan 2003 att det skulle ske inom tio år och han lutar åt att så kommer att ske, om det blir en borgerlig valseger 2010. Då kommer Centerpartiet att vid sin partistämma 2011 ompröva sin inställning från 2003 och troligen kommer den nya omröstningen att ske 2013. Röstar folken nej, som i fallet med svenskarna och euron 2003, måste de rösta på nytt eller helst av allt inte rösta alls. Sören trodde för sin del inte att en borgerlig regering skulle våga säga ja till EMU och euron utan en ny folkomröstning. När det gäller den ekonomiska utvecklingen sedan 2003 visar verkligheten att den varit bättre i länderna utanför euron än i de länder som anslutit sig, räntenivån har också varit lägre i dessa. Det visar att ja-förespråkarna inte visste vad de talade om senast. Det som blivit sämre för Sverige är att det blivit dyrare att handla utomlands, när den svenska valutan försvagats. Istället har den svenska arbetslösheten inte varit lika stor som i euroländerna. Sören anser att valutan ska falla, när man går in i en kris. Det är ett sätt att fördela krisens följder demokratiskt istället för att man ska ställa folk utan arbete.

Sören Wibe tror att de svenska politikerna liksom övriga länders politiker har svårt att acceptera att de ska stå utanför delar av EU. De känner sig då utanför gemenskapen eftersom de känner en större samhörighet med övriga EU-politiker än med sina väljare. Det gör att det bildas en politisk klass, vilket innebär att de inte låter sig påverkas av de realiteter EU-systemet för med sig för de europeiska folken.

Sören Wibe svarade efter sin inledning även på ett antal frågor från publiken, vilken som mest bestod av 21 personer. Några av frågorna berörde förhållandet att så få ekonomer insett värdet av en egen valuta för Sverige. De har istället en alltför stor tilltro till vikten av att vara ansluten till en stor valuta. Det är anmärkningsvärt inte minst i dessa kristider när främst en valuta som dollarn befinner sig i fritt fall. Sören Wibe avtackades efteråt av Peter Tjernberg på arrangörernas vägnar.


Rune Ljunggren