Startsida
Styrelse
Insändare
Rapporter
Krönikor
Kontakta oss
Bli medlem
Folkrörelsen
Nej till EU, riks
 
 
 

Rapport från seminarium med 
EVA-BRITT SVENSSON DEN 8 MARS 2012

Förstora


Seminariet med Eva-Britt Svensson genomfördes enligt planerna vid Internationella Kvinnodagen i Sundsvall 8 mars i Kårhuset under rubriken EU och jämställdheten. 32 personer var närvarande.

Eva-Britt gav en initierad och engagerande redogörelse för arbetet som EU-parlamentariker under den tid hon verkat i Bryssel.

Hon tog upp argumentet inför folkomröstningen om medlemskapet att vi skulle vara solidariska med andra folk och ställde det mot hur Sverige agerat när vi väl var medlemmar och menar att vi i stort anpassat oss efter vad som bestämts i Bryssel.

Eva-Britt har i Jämställdhetsutskottet huvudsakligen arbetat med frågor som sexslavhandel och prostitution. Där valdes hon ganska snart till ordförande.

Under sin tid som EU-parlamentariker har hon arbetat med att få EU att ta flera steg framåt för att förbättra läget för kvinnorna. Ett exempel på detta är när hennes betänkande om motåtgärder mot mäns våld mot kvinnor antogs av EU-parlamentet i maj 2011.

Hon berättade att en av drivkrafterna i detta är att hon för egen del utsatts för våld från en nära anhörig man.

Hon berättade också om en rad dråpliga exempel hur hon bemöttes inom EU-organen i arbetet i dessa frågor.

Efter denna genomgång svarade hon på en rad frågor om EU och EMU och den nuvarande krisen för EMU.

Eva-Britts framträdande uppfattades mycket positivt av publiken och bidrog med all säkerhet till att många fick en bättre och fylligare bild av vad som händer i EU-parlamentet samt i EU i övrigt.

Matfors 120425

Rune Ljunggren
sekreterare