Frankrike, rädda oss!

Vi lever redan i en federation, men ingen tycks vilja tala om det för medborgarna, skriver Thomas Bull, docent vid Uppsala universitet inom offentlig rätt, i en rapport av Svenska Institutet för Europapolitiska Studier. Sverige är ju sedan vi gick med i EU 1995 medlem i en större organisation vars rättsordning är överordnad den svenska och vars politik på vissa områden utesluter att Sverige för någon egen politik på dessa områden - per definition ett slags federation. 

Men EU är ju ett mellanstatligt samarbete? Så sa ja-sidan 1994 och så säger regeringen och en riksdagsmajoritet nu. Det är inte hela sanningen. Faktiskt är de amerikanska delstaterna mer självständiga än EUs medlemsstater (t.ex. har de egen straffrätt, vilket vi inte kommer att ha om konstitutionsförslaget antas). 

En konstitution, en författning, är något som hör till en stat. President, flagga, nationaldag, nationalhymn, gemensam valuta -  alla dessa statsattribut kommer med EUs nya konstitution. Vill vi bli en delstat i Europas Förenta Stater? Fast, visst ja, det är vi ju redan, fast ingen talat om det för oss… Det är kanske på kort sikt klokt av riksdagsmajoriteten att tiga. Väljare som inser att de blivit lurade är inte benägna att låta dem som lurat dem ha kvar makten. På lång sikt är denna mörkning av EUs verkliga natur förödande för demokratin. 

Vad innebär konstitutionsförslaget? EU får mer makt, nationerna mindre. Stora EU-länder får mer makt, små mindre. Regeringarna får mer makt, de folkvalda parlamenten mindre. Ännu fler politikområden tas över av EU. EU får mekanismer att relativt enkelt ta makten över ytterligare områden. Några exempel: Unionen ska ”främja och samordna” medlemsstaternas ekonomiska, sociala och sysselsättningspolitik. Upprustning, EU-armé, gemensam utrikespolitik. Gemensam straffrätt. EMU blir obligatoriskt för de länder som inte har begärt undantag, vilket svenska regeringen inte gjort trots ett övertygande nej i folkomröstningen. 70 000 ord - en av de mest ordrika författningstexterna i historien -  som till absolut största delen fastslår vilken politik som ska gälla! 

En författning ska beskriva spelregler, inte vilken politik som ska föras. Avskräckande exempel finns i historien, som Sovjetunionen vars politik var omöjlig att påverka i de skenval som ändå hölls. När politiken är bestämd i grundlagen, varför ska vi då rösta?

Kan då riksdagen besluta att anta konstitutionen utan vidare när följderna blir så stora? Det krävs beslut av två riksdagar med ett val emellan för att ändra svensk grundlag. Riksdagen har emellertid lagt till en bestämmelse till regeringsformen, den lag som styr hur den offentliga makten utövas. Riksdagen får numera överlåta makt till EU om den inte "rör principerna för statsskicket". 

Nu hävdar den EU-vänliga regeringen i motsats till tung juridisk expertis (t.ex. Uppsala Universitet) att den nya konstitutionen inte gör det så den kan antas med ett enda riksdagsbeslut! "All offentlig makt utgår från folket" är den princip Sverige styrdes efter innan vi gick med i EU. "All offentlig makt utgår från folket och EU" borde grundlagen säga, eller ännu hellre "All offentlig makt utgår från EU och folket, om EU tillåter". EU-lagen går nämligen före nationella lagar och EU-rätt går före svensk rätt. 

Riksdagsmajoriteten och regeringen vågar inte ändra grundlagstexten så den stämmer med verkligheten. Då hade folk förstått hur mycket makt Sverige redan avstått. Dessutom skulle en riksdagsminoritet kunna kräva beslutande folkomröstning om en sådan förändring. Folket kanske skulle rösta fel, precis som i EMU-omröstningen. Nu som då mörkar man. Säkrast så. En folkomröstning vore ett gyllene tillfälle att övertyga svenskarna om fördelarna med EU-staten - om det finns några! 

Statskupp definieras enligt Nationalencyklopedin som "plötsligt icke-konstitutionellt maktövertagande i ett land". Statskupp brukar man göra för att själv ta makten men riksdagen gör nästan ett slags omvänd statskupp. Den tar makt från sig själv, på ett sätt som strider mot grundlagen, icke-konstitutionellt, och ger bort den till någon annan - EU. 

"Det måste för Europa bli en lag, en domstol och ett gemensamt mynt. Europas stater måste bli förenade till ett." sa Napoleon. Hans vision kommer att uppfyllas - om inte hans nutida landsmän säger stopp. Fransmännen folkomröstar om konstitutionen den 29 maj. Nej-sidan leder. Ett franskt nej lär krossa superstatsdrömmen. Frankrike, rädda oss!

Annika Lillemets 
kommunfullmäktigeledamot för mp i Linköping 
tfn 013-81025 eller 070-3071347

 

Tillbaka eller Startsidan