EU-regler innebär att barn utsätts för faror
EU-reglerna innebär att Sverige inte kan förbjuda
användningen av AZO-färger i maten.
Justitiekanslern dömde 1999 Livsmedelsverket att betala 3
miljoner i skadestånd till ett företag för att
Livsmedelsverket fram till dess hade ett förbud mot
AZO-färger i vissa livsmedel.
JK
skrev: "Mot den nu angivna bakgrunden får det enligt min
mening sägas stå klart att det förbud mot azofärgämnen som
gällde enligt Livsmedelsverkets föreskrifter fram till den 3
maj 1999 har innefattat en sådan klar, icke ursäktlig
överträdelse av färgämnesdirektivet som förutsätts för
skadeståndsskyldighet."
Larmet
som nu kom i medicinska tidskriften The Lancet, var inte det
första. I våras uttalade en professor vid det brittiska
Livsmedelsverket en varning för livsmedel där ämnena ingår.
I facktidskriften Archives of diseases in childhood 2004
skriver professor John Warner vid University of Southampton
och hans kollegor: "Våra fynd talar för att det går att
uppnå en klar minskning av överaktivt
beteende hos barn genom att ta bort konstgjorda färgämnen
och
natriumbensoat från deras föda".
De
färgämnen som ingick i den brittiska studien är: E 102
tartrazin, E110 paraorange, E122 azorubin och E124 nykockin.
NatriNatrium-bensoat ( E211), är ett konserveringsmedel som
får användas i
de flesta livsmedel.
Godkända
Azofärgämnen i EU är bl a nummer: E 102, 110, 122, 125, 124,
129. De tillhör en grupp syntetiska färgämnen som används i
t.ex vissa drycker, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi,
konditorvaror, sylt, senap, soppor, såser, kosttillskott och
kryddor. Några av dessa färgämnen användes i Sverige före
1999 men i begränsad omfattning.
Sveriges
tidigare förbud baserades på ett antal forskningsrapporter
från -60 och -70-talen om allergiska reaktioner även från
liknande kemiska produkter.
Tillåtande av dessa helt onödiga kemiska gifter slår på ett
oacceptabelt sätt mot dagens och morgondagens barn! Deras
intresse tycks som vanligt väga lätt mot producentintressen
inom EU.
Enligt EU är det konsumentens ansvar att utesluta de varor
man inte vill ha. Alla varor har en innehållsförteckning, så
det är bara att läsa. Skyldighet till förteckning är dock
viktbaserad, vilket alla allergiker upptäckt. Dessutom
gäller lagen om innehållsförteckning bara förpackade
produkter. Lösgodis, kakor och glass omfattas inte av denna
bestämmelse.
Sverige beslutade alltså redan under 1970-talet att starkt
begränsa användningen av allergiframkallande azofärger i
tillverkningen av livsmedel. Det gällde bl a färgämnet E124
vilket var ett tillåtet färgämne i EU.
Ett
direktiv om färgerna kom 1994 - ett halvår efter att våra
medlemskapsförhandlingar avslutats. Vi begärde undantag
enligt miljögarantin efter inträdet.
Kommissionen besvarade inte denna begäran förrän i december
1998. Beskedet blev att Sverige hade rätt att begära
undantag från det antagna direktivet enligt miljögarantin.
men blev nekade sådant, även om själva begäran ansågs som
giltig.
Steg för
steg tvingas vi acceptera allt fler gifter. Principen är att
det som är tillåtet i något EU-land, ska vara tillåtet i
hela EU. På det sättet kan länderna och företagen spelas ut
mot varandra och miljö- och
konsumentkraven sänkas.
AZO-färger förbjöds av EU den 25 november 2003 efter begäran
av Tyskland (Begränsningsdir. 76/769/EEG) i vissa
produktkategorier t ex: textilier, luftmadrasser,
ryggsäckar, peruker o dyl., masker, smycken som bärs på
huden, blöjor, tamponger mm.
Färgerna
anses kunna orsaka cancer, allergiska reaktioner, täppt
näsa, sömnlöshet och allvarliga beteendeförändringar, främst
hos barn. Tyvärr kommer dessa produkter in från övriga
världen.
Förbudet visar dock att det finns en viss förståelse för att
dessa färgämnen inte bör användas.
Det
förbjuds i kläder som barn skall bära och i mattor de skall
leka på, men inte i leksaker som de suger på och i godis och
kakor som de äter. Ett par av de stora brittiska
livsmedelskedjorna håller på att rensa ut varor som kan
innehålla farliga ämnen.
I
Sverige anses det att livsmedel skall vara säkra och det
gäller naturligtvis även färgämnen.
Frågor:
-
Det finns ju heller inga som helst konsumentfördelar
med att ha dessa färger i godis eller livsmedel. Till vad
nytta är de och är vi i så fall är villiga att ta ev. risker
för den ev. nyttan? (KIS)
-
Vilka experiment - får man göra så med barn??!!
-
Har barnen
fått andra skador?
-
Kommer någon att följa upp experimentbarnen?
Eftersom det i stort handlar om det värdefullaste vi har -
barnen – hoppas vi att regeringen kommer att utlösa den så
kallade skyddsklausulen och begära ett förbud av dessa
kemikalier.
Birgitta Möller
Folkrörelsen Nej till EU i Helsingborg
Källor: Kemikalieinspektionen, Sveriges Konsumenter i
Samverkan,(KIS),
Livsmedelsverket, EU-upplysningen.
Lista på AZO-färger som tidigare var förbjudna i Sverige:
E 102 Tartrazin
E 110 Para-Orange
E 122 Azorubin
E 123 Amarant
E 124 Nykockin
E 128 Röd 2G
E 129 Allularött AC
E 151 Briljantsvart BN
E 154 Brun FK
E 155 Brun HT
E 180 Litolrubin
Amarant (E123) och litolrubin (E180) som båda ger röd färg
är de enda som fortfarande har vissa begränsningar. Dessa
får bara användas till att färga fiskrom (stenbitsrom),
vissa röda spritdrycker samt ätbara ostskorpor.
Tillbaka eller Startsidan
|