nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

2009-01-26

Fri rörlighet i EU även för vapen

EU ska få en gemensam marknad för försvarsmateriel. EU-kommissionen vill införa flera direktiv som innebär att den fria rörligheten inom unionen även ska gälla vapen och annat försvarsmateriel.

om ett första steg mot en gemensam marknad för försvarsmateriel ska reglerna om upphandling ska strömlinjeformas.

 offentlig upphandling inom försvarssektorn hänvisar länderna allt för ofta till säkerhetsskäl för att göra undantag från reglerna. Därmed stängs företag från andra EU-länder ute.

U:s ministerråd och parlament har nu enats om ett nytt direktiv som är skräddarsytt för kontrakt inom försvarssektorn. Mer av vapenhandeln inom EU ska ske i fri konkurrens på den inre marknaden. Utrymmet för medlemsländerna att göra undantag från EU-reglerna för upphandling ska minskas.

 Industrin blir konkurrenskraftigare och både de väpnade styrkorna och skattebetalarna får mer valuta för pengarna, säger EU-kommissionären Charlie McCreevy.

U-parlamentet godkände direktivet med en stor majoritet, 597-69. Motståndarna fanns framför allt inom vänstergruppen i parlamentet.

 EU skapar en vapenmarknad och tar ännu ett steg mot militärt samarbete, en utveckling som vi motsätter oss, säger Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker för vänsterpartiet och vice ordförande i Folkrörelsen Nej till EU.

Det nya upphandlingsdirektivet är en del i det lagpaket om försvarsindustrin som EU-kommissionen lagt fram.

I paketet ingår också ett direktiv om ett enhetligt system för exporttillstånd för att främja handeln med försvarsmateriel inom EU.

I dag har varje medlemsland nationella regler för handeln med militära vapen och annat försvarsmateriel. Det försvårar för företagen och hämmar konkurrenskraften i försvarsindustrin inom EU, enligt kommissionen.

Direktivförslaget som EU-parlamentet gett ett första klartecken till går ut på att införa ett enhetligt system för exporttillstånd inom EU, vilket ska underlätta handeln mellan länderna. Samtidigt ska medlemsländerna behålla kontrollen över exporten och kan dra tillbaka tillstånd om det krävs. Förslaget ska närmast diskuteras av medlemsstaternas representanter i ministerrådet. Troligtvis kommer ministerrådet och parlamentet att enas om förslaget till våren.

Direktivförslaget möter kritik från vänsterpartiet som menar att ett gemensamt EU-tillstånd kommer att leda till ett gemensamt EU-försvar.

– Vi vill prioritera fred och mänskliga rättigheter, inte maximerade vinster i vapenhandeln, säger Eva-Britt Svensson. Vi vill ha kvar militär alliansfrihet och utrikespolitiskt oberoende för Sverige, och det här förslaget leder istället vidare mot en gemensam EU-krigsmakt.

GÖSTA TORSTENSSON