nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

2009-06-01

Var står Piratpartiet i EU-frågorna?

Enligt flera opinionsmätningar finns det en reell möjlighet för Piratpartiet att komma in i EU-parlamentet. Det tycks främst vara den yngre generationen som kommer att rösta på piratpartisterna. Enligt partiets hemsida (www.piratpartiet.se/eu) är kampen mot det alltmer utvecklade övervakningssamhället, samt den accelererande jakten på fildelare två huvudfrågor att driva i parlamentet.

Jag frågar Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet och förstanamn på partiets vallista hur man ser på EU-medlemskapet generellt.

- Att Sverige är med i EU ser vi som ett historiskt faktum, men när vi nu är det har vi rätt att kräva att EU åtminstone ska vara demokratiskt. Idag är de enskilda medlemsländerna demokratier, men inte EU självt. Det måste vi på sikt åtgärda och ett första steg är att säga nej till Lissabonfördraget. Lissabon innehåller vissa smärre förbättringar som ger parlamentet mer makt, men det sker till priset av att mer makt flyttas till EU och att det nuvarande, icke demokratiska, systemet permanentas. Det är en dålig deal för medborgarna och demokratin.

- Som partiet har profilerat sig verkar det som om ni, i fall ni får mandat i parlamentet, enbart lägga kraft på frågor kring Internet, nedladdning, olika direktiv för övervakning av användare etc, betyder detta att partiet kommer att rösta som de övriga partierna i den partigrupp ni kommer att finnas med i när alla andra frågor ska avgöras?

- Att åtgärda det demokratiska underskottet i EU (och säga nej till Lissabon) ingår också bland våra frågor, så där kommer vi ta ställning själva. Ledorden ska vara subsidiaritet, transparens och att det ska gå att utkräva demokratiskt ansvar av dem som fattar besluten. Så är det inte idag, när den mesta makten ligger hos den icke-valda kommissionen, och det mesta av maktspelet sker i slutna rum där medborgarna inte har insyn.

- Finns det någon anledning att som EU-kritiker eller EU-motståndare rösta på Pirapartiet den 7 juni?

- Ja, absolut. Vi har en bakgrund som politiska aktivister och har sett vad det demokratiska underskottet leder till i praktiken. Eftersom vi kommer att driva våra sakfrågor i EU med hjälp av nätaktivism kommer vi kunna visa konkreta exempel på vad som är fel med EU, och ge förslag på förändringar i ett konkret sammanhang. Det tror jag kan vara ett bra sätt att göra frågan begriplig, och undvika att det blir så abstrakt så att man försvinner ur debatten (vilket jag tycker är vad som hände med Junilistan).

Vilken partigrupp som Piratpartiet kommer att tillhöra i den händelse man vinner mandat går inte helt säkert att fastslå. Troligen hamnar man i den liberala gruppen och kommer, att, i de flesta frågor, rösta som en majoritet i gruppen gör. En annan möjlighet är att man hamnar i den gröna gruppen. En personlig gissning är att den liberala gruppen ligger närmast till hands.

Peter Tjernberg
Styrelseledamot Folkrörelsen Nej till EU
2009-06-01