2009-06-04
Det brittiska parlamentet har de senaste veckorna skakats av den största korruptionsskandalen på decennier. Tidningen Daily Telegraph har publicerat avslöjande efter avslöjande om hur politikerna lever lyxliv på skattebetalarnas bekostnad. Det handlar om hemmabiosystem, ombyggnad av privata tennisbanor, inköp av hundmat och ankhus, hundratals kilo gödsel, porrfilmer och stora mängder kakor.
Det senaste avslöjandet är att Labourledamoten Ian Gibson krävt ersättning för räntor för en lägenhet som hans dotter bodde i och som hon senare fick köpa till starkt reducerat pris.
Fler avslöjanden är att vänta. Det enorma materialet omfattar drygt fyra miljoner poster.
Ersättningsskandalen har fört med sig av de största förtroendekriserna i brittisk politik någonsin. Flera parlamentsledamöter har stängts av under tiden som ersättningskrav nu utreds. Andra har meddelat att de inte längre kommer att ställa upp för omval och underhusets talman, Labourpolitikern Michael Martin, har avgått.
Avslöjandena av de brittiska parlamentsledamöternas dittills hemliga ersättningskrav från staten har samtidigt inneburit att förtroendet för de etablerade partierna har sjunkit inför EU-valet den 4 juni.
Det högerextrema British National Party (BNP) och EU-fientliga UK Independence Party (UKIP) har fått luft under vingarna. UIKP som har nio ledamöter i EU-parlamentet kräver att Storbritannien lämnar EU. Partiet kan räkna med 6 procent i valet. BNP ligger i mätningarna kring 6 procent.
Det konservativa Torypartiets ledare, David Cameron, har med anledning av ersättningsskandalen krävt att nästa års allmänna val ska tidigareläggas. Regeringen måste utlysa val senast under juni 2010.
Enligt en opinionsundersökning som nyligen publicerades i The Guardian kräver två tredjedelar av väljarna att premiärminister Gordon Brown utlyser val före jul, så att folket kan välja politiker som de litar på.
Ett förtida nyval skulle kunna ge de konservativa en möjlighet att stoppa EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget, trots att det redan har ratificerats av det brittiska parlamentet och tillstyrkts av den brittiska drottningen.
Torypartiet driver frågan om en folkomröstning om Lissabonfördraget som en av deras centrala frågor i EU-parlamentsvalkampanjen. Partiledaren David Cameron menar att Lissabonfördraget är ”enormt viktigt” och förklarar:
Det är, i allt väsentligt, en konstitution. Det är anledningen till att vi gör detta till en så viktigt fråga i detta europeiska val.
En av Torypartiets valaffischer avbildar premiärminister Gordon Brown med en rubrik som säger ”Tell Labour you want the referendum they promised. Vote Conservative on the 4th June”.
Labour gick till val 2005 med löftet att EU-konstitutionen skulle ratificeras genom en folkomröstning. Den dåvarande premiärministern Tony Blair räddades av att folken i Frankrike och Holland röstade nej. Labours löfte om en folkomröstning aktualiserades åter sedan det även från officiellt håll bekräftades att Lissabonfördraget inte skiljer sig från det nedröstade konstitutionsförslaget. Formen är annorlunda, men innehållet är i stort sett identiskt – även sett till de brittiska undantagen – konstaterade det brittiska parlamentets EU-kommitté i oktober 2007.
Men premiärminister Gordon Brown hävdade med en åsnas envishet att de två förslagen skiljer sig, och att vallöftet därmed inte gällde. Istället drev Labour, med stöd av Liberaldemokraterna, igenom ett godkännande av Lissabonfördraget i det brittiska parlamentet. Parlamentets överhus röstade i juni 2008 ja till Lissabonfördraget med siffrorna 277 för och 184 emot. Det brittiska underhuset godkände fördraget i mars samma år. Röstningsresultatet blev då 346 ja och 206 nej.
Medan Gordon Brown har vinglat fram och tillbaka, har vår position varit helt oförändrad. Vi är det enda stora parti som konsekvent sagt att det är upp till det brittiska folket att besluta om vår framtid i Europa, säger David Cameron.
Det är
därför vi har lovat att om konstitutionen
[Lissabonfördraget] inte har trätt i kraft i händelse av
valet av en konservativ regering detta år eller nästa,
kommer vi att hålla en folkomröstning om den, anmoda en
nej-röst, och - om vi har framgång - upphäva Storbritanniens
ratificering.
De flesta politiska bedömare förväntar sig att Tories vinner
nästa allmänna val i Storbritannien liksom att de besegrar
Labour i EU-parlamentsvalet.
Redan före ersättningsskandalen hade det regerande Labourpartiet tappat kraftigt opinionsmätningarna. I en mätning som publicerades i tidningen Independent backade premiärminister Gordon Browns parti med sju procentenheter till 25 procent. Det konservativa Torypartiet fick i denna mätning stöd av 41 procent av väljarna.
I en annan mätning, i Sunday Times, fick Labour 32 procent mot 44 för de konservativa.
Om Labour
gör ett dåligt val till EU-parlamentet och/eller skandalen
kring de brittiska parlamentsledamöternas fusk med
skattebetalarnas pengar växer, kan Gordon Brown tvingas
utlysa nyval. Det kan medföra att en inkommande konservativ
regering slår en sista spik i Lissabonfördragets kista genom
att låta Storbritanniens EU-skeptiska befolkning säga vad
man tycker.
2009-06-04