nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

SSU säger nej till Lissabonfördraget

2009-08-12

I början av augusti när SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet, kongressade i Uppsala fick jag ett mejl från en kamrat som tipsade om att SSU-kongressen beslutat säga nej till Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag. Jag skyndade mig in på SSU:s hemsida men hur jag än sökte kunde jag inte hitta något som helst om Lissabonfördraget.

Därför mejlade jag till Kristin Linderoth, EU-motståndare och SSU:are från Lund: Har SSU tagit avstånd från Lissabonfördraget?

- Det stämmer, svarar Kristin, som på kongressen blev omvald till förbundsstyrelseledamot. Frågan behandlades i avsnittet Demokrati i vårt handlingsprogram och kongressen beslutade efter ganska jämn omröstning att SSU är mot Lissabonfördraget. Förbundsstyrelsen besegrades därmed av ombuden, då en knapp majoritet i förbundsstyrelsen tidigare beslutat att vara för fördraget. Jag reserverade mig i styrelsen, tillsammans med flera andra, så vi är förstås glada nu, även om ett nej från SSU hade betytt mycket mer för ett år sen.

Av totalt 248 ombud på kongressen var det 121 röster mot och 110 röster som för Lissabonfördraget. En av dem som röstade mot var Riad Aliefendic från Skåne.

- Vi kritiker lyfte främst upp maktförskjutningen till unionen och att EU-domstolen i princip kan döma i alla frågor som rör Sveriges statsskick. Vi menade att Lissabonfördraget är odemokratiskt och överstatligt, säger han.

- Som EU-motståndare är jag mot all form av tätare förbindelser då EU är ett borgerligt projekt. Men även många som är för EU är kritiska då de hellre vill se ett tydligt mellanstatligt samarbete och inte ett överstatligt där allt fler beslut tas över huvudena på medborgarna i de enskilda länderna.

Riad Aliefendic tycker det är pinsamt att en grundlagsfråga av denna kaliber har tystats ned i alla länder förutom på Irland där man framtvingat ytterligare en omröstning för att folket ska rösta rätt.

- Bertolt Brechts dikt om DDR, där han ironiskt uppmanar ledarna att byta ut folket om de inte röstar rätt, känns träffande i denna process, säger Riad Aliefendic.

Han hoppas att Irland ska rösta nej även i den andra folkomröstningen om Lissabonfördraget den 2 oktober.

- Irländarna ska stå på sig och vara stolta för den insikt som de haft i denna fråga. Lissabonfördraget har inte förändrats någonting sedan förra året. Det jag kan säga är gör om, gör rätt. Rösta likadant.

GÖSTA TORSTENSSON