nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

EU-toppmötet slutade utan uppgörelse om budgeten

2012-11-25

Vid EU-toppmötets inledning på torsdagskvällen i förra veckan presenterade EU-ordföranden Herman Van Rompuy sitt utkast till långtidsbudget 2014-2020 med revideringar från hans tidigare förslag i förra veckan.

Jämfört med det föregående förslaget låg totalsiffran fast på 972 miljarder euro för de sju åren, eller 1,01 procent av EU:s BNI. Däremot innebar summan en minskning med 80,7 miljarder euro jämfört med EU-kommissionens ursprungliga förslag.

"Förslaget är en måttfull budget. Tiderna kräver det. Att göra mer med mindre pengar kräver politiska val. Det är smärtsamt även när nedskärningar delas", sade Herman Van Rompuy.

Under hela dagen träffade Herman Van Rompuy alla ledarna från de 27 EU-länderna i enskilda möten. Själva toppmötet startade tre timmar försenat, strax efter klockan 23, då EU-ordföranden lade fram sina nya siffror.

Jämfört med Herman Van Rompuys förslag i förra veckan innehöll torsdagens utkast en ökning för regionalstöd med 10,6 miljarder euro till 320,1 miljarder euro. Anslaget för jordbruk höjdes med 8 miljarder euro till 277,8 miljarder euro.

Samtidigt minskades satsningar på forskning, innovation och transeuropeiska nätverk med 13 miljarder till 139,5 miljarder. Säkerhet och justitieområdet minskades med 1,6 miljarder till 16,7 miljarder euro och EU:s utrikespolitiska insatser sänktes med 5 miljarder till 60,7 miljarder euro.

På budgetens intäktssida behåller Storbritannien sin rabatt. Sverige får en rabatt i form av en årlig klumpsumma på 325 miljoner euro. Samtidigt får Tyskland en klumpsumma på 2,8 miljarder euro och Holland en på 1,15 miljarder euro.

Sveriges nuvarande årliga rabatt är på knappt 600 miljoner euro. Sveriges EU-avgift är idag cirka 31 miljarder kronor och skulle med van Rompuys förslag öka med 20 procent.

Toppmötet avbröts sedan efter bara en och en halv timme för att alla länder skulle få tid att studera och räkna på effekterna av förslaget.

EU:s stats- och regeringschefer återsamlades på fredagen klockan 12. Men toppmötet slutade i fiasko fredagseftermiddagen. Det var tänkt att EU-ledarna inte skulle åka hem förrän allt var klart, men förhandlingarna ska nu i stället återupptas nästa år.

 

GÖSTA TORSTENSSON