nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Biståndet urholkas alltmer inom EU

2014-11-24

EU kommer inte att nå sitt eget mål om att bidra med 0,7 procent av unionens BNI till bistånd under 2015. Det visar årets AidWatch-rapport, som producerats av civilsamhällesorganisationer från EU:s 28 medlemsländer inom ramen för CONCORD Europa (grundades 2003 för att agera som samtalspartner med EU:s institutioner i frågor som rör bistånd och utvecklingspolitik).

AidWatch-rapporten 2014 sammanställer statistik för förra året och gör prognoser för framtiden. Enligt rapporten uppgick EU:s totala bistånd till 0,43 procent 2013. Samtidigt väntas 41 miljarder euro (cirka 380 miljarder kronor) skilja mellan mål och utfall för 2015.

Sverige var ett av endast fyra EU-länder som nådde sitt biståndsmål förra året, men samtidigt var Sverige ett av de länder som urholkade sitt bistånd mest. 12 procent gick till migration, en andel som i den ”rödgröna” regeringens budgetproposition föreslås öka till rekordhöga 21 procent under 2015.

Andelen motsvarar 8,4 miljarder kronor och är lika mycket som de 26 största biståndsländerna fick tillsammans förra året. Det innebär i praktiken att var femte biståndskrona nästa år stannar i Sverige för att betala flyktingmottagandet. Västra Götaland får till exempel betydligt mer pengar än Moçambique.

Sverige är det EU-land som tog mest medel från bistånd till migration under 2013. Om man räknar bort migrationskostnaderna var andelen av Sveriges BNI som gick till bistånd 0,9 procent.

Biståndsorganisationen Diakonia menar att asylrätten är en mänsklig rättighet men att Migrationsverkets kostnader i Sverige borde betalas ur budgeten, som vilken annan budgetpost som helst, och inte tas från bistånd som är ämnat för fattigdomsbekämpning i utvecklingsländerna.

Men Sverige är inte unikt. Urholkningen av biståndet (där pengarna stannar i givarländerna, eller inte bidrar till utveckling i de fattiga länderna) fortsätter i hela EU. Bland annat är det vanligt att flyktingmottagning, studentkostnader, skuldavskrivningar, räntor på lån, bundet bistånd och klimatfinansiering redovisas som bistånd. Urholkningen av biståndet beräknades uppgå till 5,2 miljarder euro under 2013, vilket minskade andelen verkligt bistånd från EU till 0,38 procent av BNI.

Skamligt, är bara förnamnet. Den negativa biståndstrenden är samtidigt en erinring om att den europeiska unionen till sitt väsen är en kartell mellan avdankade kolonialmakter som för att hävda sig i den globala konkurrensen är tvungna att samarbeta.

HUGO TORSTENSSON