Lars Ohly: EU lider fortfarande av en nej-chock

Först sade Sverige nej till en gemensam valuta i en folkomröstning. Sedan stoppades förslaget till ny EU-grundlag i folkomröstningar i Frankrike och Holland. En organisation med självinsikt hade på allvar ställt sig frågan: varför röstar människor nej? Men det klarar inte dagens EU av.

Unionen saknar demokratisk legitimitet och uppfyller inte minimikraven på en demokrati. Lagstiftningsmakt har förts från nationella parlament till EU:s institutioner. I denna struktur har väljarna mycket små möjligheter att utkräva ansvar av makthavarna.

En del tror att EU kan reformeras inifrån och omvandlas till ett demokratiskt samarbete där storföretagens intressen pressas tillbaka. Det menar jag är en illusion. Den nyliberala politiken och det överstatliga stormaktsbygget utgör två grunder för hela unionen. 

Första halvåret 2007 är Tyskland ordförande i EU. Då ska den tyska regeringen föreslå hur arbetet med ett nytt fördrag ska fortsätta.

I mars 2007 är det tänkt att EU:s stats- och regeringschefer ska göra en gemensam deklaration om övergripande mål med ett nytt fördrag och vid toppmötet i juni ska man enas om en färdplan. Förbundskansler Angela Merkel vill att en omarbetad konstitution ska antas under 2009, då Sverige är ordförandeland andra halvåret. Enligt denna tidsplan ska regeringen Reinfeldt delta i såväl förhandlingar som beslut om ett nytt fördrag för EU.

Det är skandalöst att EU var en icke-fråga i förra årets valrörelse. Såväl socialdemokraterna som de borgerliga vägrade diskutera frågan. Vänsterpartiet krävde inför valet att en folkomröstning ska genomföras om EU:s nya grundlag. Nu riskerar vi att en riksdag som saknar mandat att fatta beslut om en ratificering av EU:s nya grundlag ändå gör just detta. En sådan behandling har ingenting med demokrati att göra. 

Anledningen till rädslan för en folkomröstning kan sökas i det tydliga nej till EMU som svenska folket uttalade i folkomröstningen 2003.

Reinfeldt var på den förlorande sidan då och det sved och han vill inte riskera att hamna där igen. Därför säger regeringen och socialdemokraterna nej till en folkomröstning.

Att gå vidare med EU:s grundlag och fatta beslut ovanför folks huvuden vore att erkänna att EU inte har något med demokrati att göra. Det skulle orsaka en sådan förtroendekris för EU att den skulle vara omöjlig att reparera.

En ny grundlag medför att innebörden av det svenska medlemskapet förändras i grunden och därför måste svenska folket ges möjlighet att påverka beslutet.

Lars Ohly
ordförande för Vänsterpartiet

Kritiska EU-fakta nr 102  Februari 2007

 

Tillbaka eller Startsidan