nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti

I årets val till EU-parlamentet ställer Sverigedemokraterna (SD) upp. Man satsar här för ett genombrott inför riksdagsvalet i september 2010. SD har representation i uppemot hälften av landets kommuner så under valrörelsen inför EU-parlamentsrörelsen kommer SD att ha tillräckligt med medel för att få ut sitt budskap.

Vid Folkrörelsen Nej till EU:s medlemskonferens nyligen diskuterades frågan. Meningsyttringarna på konferensen var entydiga. Det EU-motstånd som Folkrörelsen och våra allierade i riksdagspartier, folkrörelser med mera står för är inte det EU-motstånd som SD står för.

SD:s EU-motstånd grundas på tanken att etniskt homogena stater skulle vara starkare än stater med blandad befolkning. SD menar därför att en europeisk union inte är en etniskt homogen stat och en statsbildning men svag etnisk styrka. En EU-union gör Europa svagare enligt SD. I sin argumentation mot EU och Lissabonfördraget har SD i vissa avseenden samma argument som Folkrörelsen. Men bakom detta döljer sig SD:s främlingsfientliga och reaktionärt nationalistiska uppfattningar. Därför tar vi i Folkrörelsen Nej till EU bestämt avstånd från SD. SD har utvecklat ett omfattande handlingsprogram. Men i stort sett varje sakfråga har en uttalad koppling till invandrarfrågan. Antingen man ska få pengar över när flyktingar inte kommer hit eller att det skulle bli mindre kriminalitet.

SD förvånade många när man utan kongressbeslut gjorde en helomvändning i synen på kollektivavtal. Tidigare hade man en klar antifacklig inställning. Men när EU-domstolen fällde Byggnads i Vaxholmsmålet svängde SD. Orsaken var ren opportunism – man kände att här kunde man hämta röster från missnöjda socialdemokrater och fackföreningsmedlemmar, inte minst ute på byggarbetsplatserna.

Om SD får mandat i EU-parlamentet kommer man att samarbeta med öppet invandrarfientliga partier. SD har fått observatörsstatus i den europeiska partigruppen Alliansen för ett Europa av nationer (AEN), där bland annat reaktionära och högerextrema partier som Dansk Folkeparti, italienska Lega Nord och polska Lag och Rättvisa ingår.

Om SD får mandat i EU-parlamentet så ökar också deras möjligheter att komma in i riksdagen efter valet hösten 2010, och till och med få ett reellt politiskt inflytande som vågmästare mellan de två politiska blocken.

För det demokratiska och progressiva EU-motståndet är varje valframgång för SD ett nederlag och objektivt enbart något som gynnar EU-anhängarna.

PER HERNMAR

Kritiska EU-fakta nr 113 Maj 2009