nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Stockholmarnas rullstolar blev en kassakista för Sodexo
 

I Stockholm finns två hjälpmedelscentraler som servar befolkningen med alltifrån duschstolar till rullatorer och kryckor. Norra sidan drivs av det privata företaget Sodexo hjälpmedelsservice, Södra sidan drivs av landstinget.

Sodexo hjälpmedelsservice är en del av Sodexo AB som i sin tur ingår i Sodexo Scandinavian Holding AB, som i sin tur ingår i Sodexokoncernen, vars moderbolag är Sodexo AS med säte i Frankrike.

Beräkningar som Tomas Hjelström, ekonomie doktor i företagsvärdering på Handelshögskolan, gjort på Dagens Nyheters uppdrag, visar att Sodexo hjälpmedelsservice förra året gjorde en vinst på cirka 75 miljoner kronor före eventuella kostnader inom koncernen.

– Det innebär en rörelsemarginal på över 20 procent. Det är nivåer som bara mycket kapitaltunga verksamheter ligger på, exempelvis Vattenfall när det gick som bästa, säger Tomas Hjelström till Dagens Nyheter.

Det nuvarande avtalet löper från 2009 till och med 2013 och ger alltså Sodexo en vinst på, lågt räknat, 300 miljoner kronor. Landstinget har nu valt att säga upp avtalet för att göra en ny upphandling.

Driftsområdesdirektören för sjukvårdservice och logistik på Sodexo, Stefan Forsgren, vill inte kommentera företagets vinst. Men beklagar att landstinget valt att inte förlänga avtalet.

– Det är synd för vi levererar en bra tjänst där de flesta har varit nöjda; landstinget, brukarna och förskrivarna, säger Stefan Forsgren till Dagens Nyheter.

– Jag hade föredragit att landstinget försökt omförhandla avtalet och prisnivån. Landstinget har uppfattningen att det här är för dyrt och då måste vi respektera det och delta i en ny upphandling.

Olle Sandhammar, verksamhetschef för landstingsdrivna Hjälpmedel Stockholm konstaterar att ”det ligger i varje företags idé att gå med vinst”.
Personalen på Hjälpmedel Stockholm har länge anat att Sodexo gör stora vinster. De har själva ett överskott på 25-30 miljoner per år. Dessutom får Sodexo mer i ersättning än Hjälpmedel Stockholm.

Olle Sandhammar tror att Sodexo har kunnat öka sin vinst ytterligare genom att pressa kostnaderna för inköp, efter de inte behöver följa lagen om offentlig upphandling, vilken innebär en kostsam byråkrati

Lagen om offentlig upphandling (LOU) bygger på EU:s olika direktiv på upphandlingsområdet och innebär att offentliga organ som väljer att konkurrensutsätta verksamheten att, i princip, alltid acceptera anbudet med lägst pris utan hänsyn till andra omständigheter, typ vad som är bäst för de anställda (kollektivavtal) eller konsumenterna (medborgarna).

– Våra vinster täcker ju andra underskott i landstinget och kommer därmed skattebetalarna till godo, men pengarna till Sodexo går rakt ned i deras egna fickor, säger Olle Sandhammer till Dagens Nyheter.

JAN-ERIK GUSTAFSSON

 

Kritiska EU-fakta nr 126 2012