nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

En avgörande höst

 

Den ekonomiska krisen fortsätter i EU-länderna. Det misslyckade eurosystemet är som en seglivad katt, som EU-eliten försöker medicinera. Trojkan (EU-kommissionen, ECB och IMF) fortsätter att diktera stenhårda stålbad i Grekland, Portugal, Irland och alltmer i Spanien och Italien och snart kanske även Frankrike. Ratificeras EU:s finanspakt under hösten, som drevs fram av Angela Merkel och Nicolas Sarkozy, får EU-kommissionen fullt mandat att diktera medlemsstaternas budgetpolitik och riksdagarna reduceras till ett transportkompani, vilket borgar för fortsatt åtstramnings- och nedskärningspolitik.

Men EU-eliten nöjer sig inte med budgetstyrning. Ett par dagar före EU-toppmötet i juni presenterade den mäktiga kvartetten EU:s permanente ordförande Herman van Rompuy, ECB-chefen Mario Draghi, Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barosso en ”generalplan” för att centralisera den ekonomiska politiken ytterligare ett steg, bl.a. med gemensamma beslut om statliga budgettak, övervakning av banksystemet på europeisk nivå och en andra kammare i EU-parlamentet med ledamöter från medlemsstaternas nationella parlament.

Det är framförallt Tyskland (och till viss del Frankrike) som genom en för landet fördelaktig räntepolitik tjänat på eurosystemet. Genom Lissabonfördraget har landets röstmakt i Lissabonfördraget fördubblats. Enligt en rapport från Demokratirådet 2011 har de stora ländernas makt i Europeiska rådet förstärkts med Lissabonfördraget.

Den tyske EU-kommissionären Gunther Oettinger sade nyligen i en intervju med Die Welt, ”Vi måste vidareutveckla EU till en politisk union, ett Europas förenta stater”. Kanslern Angela Merkel har under sommaren varit tydlig med att hon kräver ett fördjupat ekonomisk och politiskt samarbete mellan euroländer i kris (läs mera överstatlighet) i utbyte mot ekonomiskt stöd. I tyska TV-kanalen ARD sade hon; ”Vi behöver mer Europa, en budgetunion och vi behöver framförallt en politisk union. Vi måste steg för steg överföra ansvar till Europa”. Hon tillade att om övriga medlemsländer inte vill ingå i en sådan union ska detta inte vara ett hinder för övriga medlemsstater att öka integrationen.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har tillsammans med sin franske kollega Pierre Moscovici tillsatt en gemensam bilateral arbetsgrupp för att lägga fram ett gemensamt förslag till en överstatlig bankunion. Arbetsgruppen skall även koordinera beslut som fattats av Merkel och Frankrikes president Francois Hollande. Den tyska federala bankfederationen BDB backar upp förslaget att ge ECB överstatlig kompetens att övervaka banksystemet inom EU med argumentet ”påverkan av nationell bankövervakning kommer att försvinna”. Till EU-parlamentet sade Mario Draghi i juli, ”Vi förväntar oss från kommissionen ett starkt förslag som sätter ECB i positionen att genomföra sina plikter med effektivitet, noggrannhet, och oberoende och utan risk för ECBs rykte”.

Redan idag har EU tänjt ut på tillämpningen av Lissabonfördraget för att kunna hantera den finansiella krisen. Med nya förslag om överstatlighet driver nu enligt Der Spiegel Angela Merkel på för att vid slutet av året starta förhandlingar om ett nytt fördrag eller konstitution, vilket betyder att ett nytt konvent kallas in för att utforma och diskutera innehållet.

Istället för att erkänna att euron varit och är ett felkonstruerat fiasko driver nu EU-eliten EU mot en finans- och bankpolitisk union med Tyskland i förarsätet. Men alltfler genomskådar nu denna folkfientliga politik. Den 15 september äger en marsch från Spaniens alla hörn rum till Madrid för att protestera mot Trojkans åtstramningspolitik. Helgen 29-30 september äger nationella protester rum i Frankrike mot Hollanderegeringens förslag att utan reservationer och omförhandling godkänna EU:s finanspakt.

 

Jan-Erik Gustafsson

 

Kritiska EU-fakta nr 127 sept 2012