nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Folkomröstning i Danmark om EU-patentdomstol

 

Det blir en folkomröstning i Danmark om EU:s kommande patentdomstol, eftersom regeringen inte får tillräckligt stöd, minst fem sjättedelar, i folketinget.

Högerpopulistiska och invandringsfientliga Danskt Folkeparti kräver hårdare regler mot så kallad välfärdsturism från andra EU-länder i utbyte mot att rösta för EU:s patentdomstol, en kohandel som regeringen har avvisat.

Vänsterpartiet Enhedslisten, som är motståndare till EU, fruktar att patentdomstolen medför att stora koncerner kommer att köra över små- och medelstora företag.

Folkomröstningen är planerad att hållas den 25 maj 2014, samma dag som valet till EU-parlamentet. Blir det ett nej i omröstningen kan Danmark inte medverka i patentsamarbetet.

Deltagandet i det nya gemensamma EU-patentet är frivilligt för medlemsländerna. 25 länder, däribland Sverige och Danmark, har gått med i samarbetet som måste godkännas av de nationella parlamenten.

Inom EU pågår förberedelserna för ett enhetligt patentskydd i unionen och en enhetlig europeisk patentdomstol. Målsättningen är att systemet ska träda i kraft 2015. Då ska en patenthavare genom en begäran kuna utsträcka skyddet för ett europeiskt patent till nästan hela EU:s inre marknad.

En Europeisk patentdomstol kommer att kunna pröva tvister om såväl det enhetliga patentskyddet som de befintliga europeiska patenten, och domstolens avgöranden kommer att gälla lika i alla de deltagande EU-staterna.

Det från brysselmakthavarna uttalade syftet är att förenkla och göra det billigare att få en patentansökan godkänd i nästan alla EU-länder samtidigt, något som i dag anses vara mycket kostsamt och tidskrävande.

– Om danskarna röstar ja den 25 maj kommer danska domstolar att åsidosättas när det gäller patentfrågor. Det är inte bara en försämring av rättssäkerheten, utan kan också medföra ett tryck på små danska företag och i värsta fall betyda en förlust av arbetstillfällen, säger Rina Ronja Kari, EU-parlamentariker för Folkebevaegelsen mod EU.

Gösta Torstensson

 

Kritiska EU-fakta nr 134 maj 2014