VÅREN EFTER DET att vi gick med i EU blev
det genast tydligt genom att maten fick glada färger. Det fanns
nu både illgrön och djupt blå läsk. Sylten blev djupt röd och
vaniljsåsen knallgul.
Sverige hade innan EU inträdet en mycket restriktiv
livsmedelslag. Principen var att onödiga tillsatser skulle
undvikas och de fick inte användas i baslivsmedel.
Detta ändrades nu eftersom EU hade en annan princip som kan
beskrivas som: ”Allt som inte kan bevisas vara skadligt ska vara
tillåtet” med andra finare ord: ”Skadliga tillsatser ska
undvikas”.
Så är fallet med Azofärgämnena. De var redan förbjudna i
Sverige, eftersom man inte kunde visa att de var ofarliga och
andra livsmedelstillsatser var begränsade i användning. Detta
hade fått till följd att vaniljsåsen hade blivit vit och påminde
om grädde.
Sverige försökte behålla förbudet efter EU inträdet men blev
tvungna att ge upp 1999.
I STORBRITANNIEN kunde man 2007 visa att fem av azofärgämnena
och en annan livsmedelsfärg var kopplade till hyperaktivitet hos
barn, men EU gav ändå inte upp. Resultat blev att EU föreskriver
att dessa färger ska ha en särskild märkning nämligen: ”Kan ha
en negativ effekt på barns beteende och koncentration”, men
färgerna, de är fortfarande tillåtna. Hela tio azofärgämnen är
fortfarande tillåtna.
Det finns undantag från EU:s livsmedelslag som olika länder fått
för sina traditionella matva-ror. Det enda undantag Sverige har
är saft. Detta betyder att livsmedelsverket har kvar tillståndet
att förbjuda färgämnen i saft och endast i saft.
Sveriges livsmedelslag är endast ett skal. Det är enbart EU:s
regler som gäller med undantag för saft.
Det finns andra livsmedelstillsatser som är förbjudna i andra
länder men som är tillåtna i EU.
Ett annat exempel på EU:s inställning till säkra livsmedel är
bland annat kadavermjöl.
I regeringens proposition om EU medlemskapet (1994/ 95:19) finns
följande skrivning:
”Inblandning av antibiotika i tillväxtstimulerande syfte är
tillåten inom EG. Vidare får foder framställt av kadaver och
sjukligt förändrade delar av slaktade djur användas. Salmonella
i foder är i huvudsak inte reglerat inom EG”
Vi vet alla vad det ledde till; ”galna kosjukan”. Vi var bara
tillåtna att behålla vårt förbud i tre år.
GMO är tillåtet inom EU och det innebär att det måste det vara
tillåtet i hela unionen. Inom livsmedelsproduktionen är raps,
soja, sockerbeta och majs tillåtna. GMO livsmedel ska märkas
men, om djur utfodrats med GMO foder så syns det inte på
märkningen. Alltså kan man inte veta hur det är med den ost,
kött eller ägg som man köper.
Sedan vi gick med i EU har antalet överviktiga i Sverige ökat.
Många livsmedelstillsatser har beskyllts för att orsaka
övervikt. Vår demokratiska rätt att bestämma vad som ska finnas
i maten vi äter har klart begränsats av EU medlemskapet och med
det nya mycket hemliga frihandelsavtalet TTIP finns stor risk
att EU kommer att svämmas över av hälsofarliga livsmedel som
till exempel ytterligare GMO livsmedel. I USA är det inte
tillåtet att märka GMO mat.
KERSTIN NORDQVIST
Kritiska EU-fakta nr 136 november 2014