nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Farliga tillsatser i livsmedlem har ökat sedan inträdet i EU

 

VÅREN EFTER DET att vi gick med i EU blev det genast tydligt genom att maten fick glada färger. Det fanns nu både illgrön och djupt blå läsk. Sylten blev djupt röd och vaniljsåsen knallgul.

Sverige hade innan EU inträdet en mycket restriktiv livsmedelslag. Principen var att onödiga tillsatser skulle undvikas och de fick inte användas i baslivsmedel.

Detta ändrades nu eftersom EU hade en annan princip som kan beskrivas som: ”Allt som inte kan bevisas vara skadligt ska vara tillåtet” med andra finare ord: ”Skadliga tillsatser ska undvikas”.

Så är fallet med Azofärgämnena. De var redan förbjudna i Sverige, eftersom man inte kunde visa att de var ofarliga och andra livsmedelstillsatser var begränsade i användning. Detta hade fått till följd att vaniljsåsen hade blivit vit och påminde om grädde.

Sverige försökte behålla förbudet efter EU inträdet men blev tvungna att ge upp 1999.

I STORBRITANNIEN kunde man 2007 visa att fem av azofärgämnena och en annan livsmedelsfärg var kopplade till hyperaktivitet hos barn, men EU gav ändå inte upp. Resultat blev att EU föreskriver att dessa färger ska ha en särskild märkning nämligen: ”Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration”, men färgerna, de är fortfarande tillåtna. Hela tio azofärgämnen är fortfarande tillåtna.

Det finns undantag från EU:s livsmedelslag som olika länder fått för sina traditionella matva-ror. Det enda undantag Sverige har är saft. Detta betyder att livsmedelsverket har kvar tillståndet att förbjuda färgämnen i saft och endast i saft.

Sveriges livsmedelslag är endast ett skal. Det är enbart EU:s regler som gäller med undantag för saft.

Det finns andra livsmedelstillsatser som är förbjudna i andra länder men som är tillåtna i EU.


Ett annat exempel på EU:s inställning till säkra livsmedel är bland annat kadavermjöl.

I regeringens proposition om EU medlemskapet (1994/ 95:19) finns följande skrivning:
”Inblandning av antibiotika i tillväxtstimulerande syfte är tillåten inom EG. Vidare får foder framställt av kadaver och sjukligt förändrade delar av slaktade djur användas. Salmonella i foder är i huvudsak inte reglerat inom EG”

Vi vet alla vad det ledde till; ”galna kosjukan”. Vi var bara tillåtna att behålla vårt förbud i tre år.

GMO är tillåtet inom EU och det innebär att det måste det vara tillåtet i hela unionen. Inom livsmedelsproduktionen är raps, soja, sockerbeta och majs tillåtna. GMO livsmedel ska märkas men, om djur utfodrats med GMO foder så syns det inte på märkningen. Alltså kan man inte veta hur det är med den ost, kött eller ägg som man köper.


Sedan vi gick med i EU har antalet överviktiga i Sverige ökat. Många livsmedelstillsatser har beskyllts för att orsaka övervikt. Vår demokratiska rätt att bestämma vad som ska finnas i maten vi äter har klart begränsats av EU medlemskapet och med det nya mycket hemliga frihandelsavtalet TTIP finns stor risk att EU kommer att svämmas över av hälsofarliga livsmedel som till exempel ytterligare GMO livsmedel. I USA är det inte tillåtet att märka GMO mat.

KERSTIN NORDQVIST

Kritiska EU-fakta nr 136 november 2014