Danska nej-sidan på frammarsch inför folkomröstningen

Med ett halvår kvar till folkomröstningen, är det danska motståndet mot EU:s nya konstitution på frammarsch. Enligt en undersökning publicerad i affärstidningen Börsen, har stödet för nej-sidan ökat med drygt fem procent på två månader.

I mätningen uppger 27,6 procent av de tillfrågade att de tänker rösta nej i folkomröstningen den 27 september. I mars och februari hade 23,4 respektive 22,3 procent den uppfattningen.

Ja-sidan har visserligen alltjämt ett försprång – 38 procent uppger i dag att de tänker rösta ja – men gruppen "tveksamma" har krympt till 34,3 procent. Och framför allt politiker som är aktiva i kampanjen emot konstitutionen, utgår från att andelen nej-sägare kommer att fortsätta att öka i takt med att folkomröstningen närmare sig.

Samtidigt med andelen nej-röster växer också antalet kampanjorganisationer på den politiska vänsterkanten.

I december 2004 fattade en majoritet av Socialistisk Folkepartis (SF) medlemmar beslut om att säga ja till konstitutionen. En tredjedel av medlemmarna röstade dock nej och det har hela tiden funnits en stark kritik mot beslutet.

Folketingsledamöterna Morten Hormann och Kresten Touborg kommer nu att aktivt delta i nej-kampanjen inför folkomröstningen och de har också tagit initiativ till organisationen "Socialister mod Traktatet".

"Avsikten är att det ska vara ett forum för motståndet mot fördraget. I första hand för sympatisörer till SF, men gärna också för bredare vänsterkretsar", säger Hormann.

Strax efter bildandet av "Socialister mod Traktatet" lanserades "Udfordring Europa", en organisation som enligt egen uppgift "är emot nationalism och högervridning". Sedan tidigare finns även tankesmedjan "Ny Agenda", som även den är emot konstitutionen och "EU:s nyliberala politik".

De båda senare organisationerna är resultat av en politisk splittring av Junibevaegelsen som har traskat alltför långt ut på högerkanten, enligt avhopparna. Bland dem märks Drude Dahlerup, Niels I Meyer och Tine Pertou Mach.

"Udfordring Europa" har medlemmer från socialdemokraterna, SF, Enhedslisten, Minoritetspartiet, Junibevægelsen, partilösa och Attac-rörelsen.

Att statsminister Anders Fogh Rasmussen anser att den danska folkomröstningen ska genomföras även om de franska och holländska väljarna dessförinnan säger nej till konstitutionen, har mött starka reaktioner bland nej-sidans företrädare.

– Rent juridiskt är det givetvis möjligt, men det skulle vara närmast surrealistiskt att låta danskarna folkomrösta om en författning som redan har avvisats i exempelvis Frankrike, säger Ole Krarup från Folkebevaegelsen mod EU.

Kritikerna pekar på att konstitutionen måste godkännas i samtliga medlemsländer för att kunna träda i kraft. De menar att hela ratificeringsprocessen avstannar om ett land säger nej, i synnerhet om det är frågan om ett så betydelsefullt EU-land som Frankrike.

GÖSTA TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 95 April 2005

 

Tillbaka eller Startsidan