EU rustar för militära strider

De stridsgrupper som ingår i EU:s så kallade snabbinsatsstyrka ska inte enbart användas för fredsbevarande uppgifter. De ska också – vilket namnet anger – kunna sättas in i strid. Det antyder Natos generalsekreterare, Jaap de Hoop Scheffer, i en intervju i den spanska dagstidningen El Pais (10 mars).

"Varför skapar EU stridsgrupper? Det är inte enbart för att återuppbygga ett land. För att åstadkomma fred, kan stridshandlingar vara nödvändiga. När EU sätter upp stridsgrupper och Nato en snabbinsatsstyrka, så ska vi inte utgå från att EU står för den mjuka linjen och Nato den hårda", säger Scheffer.

Beslutet om stridsgrupperna fattades av EU:s försvarsministrar i maj 2004. EU ska år 2007 ha upprättat 13 stridsgrupper (battle groups) om vardera 1.500 soldater. De ska stå i roterande beredskap, så att två av dem ständigt kan skickas ut med 5-10 dagars varsel, vid "krishantering" var som helst i världen. Grupperna ska kunna genomföra samtliga så kallade Petersbergsuppgifter samt de uppgifter som anges i EU:s säkerhetsstrategi, till exempel avrustningsoperationer och stöd till tredjeland i kampen mot terrorism.

Sverige kommer tillsammans med Finland – och eventuellt även Norge – att svara för en stridsgrupp. Sverige kommer att ställa upp med 900 soldater och Finland har lovat bidra med 300. Den nordiska stridsgruppen kommer dock att vara operativ först 2008.

Något mandat från FN krävs inte när EU ska operera militärt. Det har den svenska regeringen tidigare krävt. Men redan i november förra året började försvarsminister Leni Björklund att vackla. I en intervju i Dagens Nyheter sade hon att "det kan finnas undantagssituationer då humanitära skäl talar för att man ska göra en intervention trots att FN:s säkerhetsråd inte givit sitt klartecken till det".

Utrikesminister Laila Freivalds tog ytterligare ett steg mitt under tsunamikatastrofen . I vissa situationer måste EU överväga att skicka iväg trupper utan FN-mandat, skrev hon i Helsingin Sanomat tillsammans med sin finske kollega Erkki Tuomioja.

GÖSTA TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 95 April 2005

 

Tillbaka eller Startsidan