Även danskarna säger nej till den nya EU-grundlagen

De danska väljarna förefaller ha tagit intryck av kampanjerna inför folkomröstningar i Frankrike och Holland. En opinionsmätning som redovisades i finanstidningen Börsen, visar att en majoritet av danskarna är emot den nya EU-konstitutionen.

Enligt mätningen skulle 39,5 procent rösta nej om en folkomröstning ägde rum i dag, medan 30,8 procent skulle rösta ja. Hela 29,7 procent har ännu inte bestämt sig. I en motsvarande mätning för en knapp månad sedan var det en majoritet för ja på 34,3 procent.

Valforskaren Hans Jörgen Nielsen säger till tidningen Politiken att han inte kan minnas en så dramatisk opinionskantring tidigare.

– Ja-sidans viktigaste argument har alltid varit att vi också ska vara med. Men när de andra säger nej så försvinner rädslan för att hamna utanför.

Undersökningen genomfördes efter den franska folkomröstningen, men före den i Holland.

Den danska folkomröstningen om EU-konstitutionen skulle ha ägt rum den 27 september. Men statsminister Anders Fogh Rasmussen deklarerade under det senaste Brysseltoppmötet att folkomröstningen skjuts upp på obestämd tid.

Det kan innebära att den utlovade folkomröstningen inte blir av.

Enligt dansk grundlag kan EU bara få nya befogenheter efter beslut med 5/6-majoritet i folketinget, eller i en folkomröstning.

Den nödvändiga majoriteten skulle med nöd och näppe kunna nås. Efter det senaste valet i februari i år är enbart två partier med tillsammans 30 av 179 mandat uttalade motståndare till författningen.

Men beslutet att hålla en folkomröstning togs innan den mandatfördelningen var känd, och innan de tidigare EU-motståndarna SF (socialistisk folkeparti) hade ändrat hållning.

Trots detta är det tveksamt om de danska ja-partierna av politiska skäl vågar att godkänna EU-konstitutionen utan en föregående folkomröstning. Danska EU-omröstningar har blivit en institution. Den uppskjutna omröstningen om konstitutionen blir den sjunde i raden sedan 1972 – om den nu alltså blir av.

GÖSTA TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 96 Juli 2005

 

Tillbaka eller Startsidan