Förkrossande majoritet mot EU-konstitutionen i Holland

Med en förkrossande majoritet rösta Holland nej till EU:s nya grundlag. Mer än var sjätte väljare deltog i folkomröstningen. Därmed har parlamentet lovat att följa resultatet och kan inte godkänna den nya konstitutionen.

Det blev som väntat, om än med större majoritet än väntat, seger för motståndarna till EU:s nya konstitution också i folkomröstningen i Holland. Enligt officiella uppgifter röstade 61,6 procent av de holländska väljarna nej till det nya fördraget, medan ja-sidan, med större delen av det politiska etablissemanget och regeringen i spetsen, bara lyckades vinna stöd från drygt 38 procent.

Preliminära analyser pekar mot att det holländska nejet uttryckte ett allmänt missnöje med EU. En undersökning för tevestationen RTL visade att bakom nejsegern låg framför allt en känsla av att Holland håller på att förlora sin identitet och sitt inflytande i EU. Många svarar att EU går "för fort fram". Nära 80 procent anser att "Bryssel" ska ha mindre att säga till om när det gäller frågor som berör människors vardag.

Specifika frågor som förekommit i debatten, till exempel euron, Turkiets medlemskap och kritik mot den egna regeringen spelade viss roll men var inte avgörande för utgången, enligt undersökningen.

– Omröstningen visar att det finns ett enormt gap mellan väljarna och politikerna, säger Jasper van Dijk från socialistpartiet som varit ledande på nej-sidan i kampanjen.

 

I parlamentet har mer än 80 procent av ledamöterna varit för konstitutionen. Bland partierna har miljöpartiet, socialdemokraterna, kristdemokraterna och de två liberala partierna backat upp konstitutionen.

– Vanligt folk på gatan tycker att EU har för mycket makt, menar Jasper van Dijk.

– De tycker att det har gått för fort med euron och med östutvidgningen. Och nu säger de: Stopp!

Den holländska folkomröstningen, som är den första på 200 år, är visserligen bara rådgivande, men samtliga stora politiska partier har lovat att respektera resultatet, förutsatt att resultatet är entydigt och att valdeltagandet överstiger 30 procent.

Båda villkoren är uppfyllda. Nej-sidans 62 procent är ännu mer än i Frankrike där motståndarna fick 55 procent.

Överraskande högt var även valdeltagandet med cirka 63 procent, långt mer än förra årets 39 procent i valet till EU-parlamentet.

Den holländska regeringen säger att folkomröstningsresultatet ska respekteras, men ber inte övriga EU-länder att avbryta ratificeringen av konstitutionen.

Men den holländska folkomröstningen är förmodligen sista spiken i kistan för konstitutionen som träder i kraft först när den har ratificeras av samtliga 25 medlemsländer.

GÖSTA TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 96 Juli 2005

 

Tillbaka eller Startsidan