Persson är demokratiskt ohederlig
Direkt efter EU-toppmötet i juni fick Göran Persson i Sveriges Radio frågan om det blir någon konstitution eller ej? Persson svarade då: "Jag har begärt ett klarläggande från Frankrike och Holland hur dom ser på sina nej. Tidigare har det ju varit så vid den här typen av processer att dom har kommit tillbaka en gång till och sagt att OK vi ställer upp på det här och har gjort en ny folkomröstning."


Jan-Erik Gustafsson,
ordförande i
 Folkrörelsen Nej till EU

Persson har inte berättat på vilket sätt till han har begärt detta klarläggande. Något svar verkar Persson inte heller ha fått. Sanningen är nog den att Persson tog till en nödlögn för att regeringen skulle slippa att skicka iväg ett brev till EU-kommission i vilket regeringen konstaterar det självklara att EU-konstitutionen har fallit efter de klara nej-en i Frankrike och Holland, då fördragsändringar kräver godkännande av alla de 25 medlemsländerna. Person är dessutom demokratiskt ohederlig. Genom sitt uttalande försöker han att skuldbelägga de franska och holländska folken. Men detta trick kommer inte att lyckas. Persson får nog vänta förgäves på nya folkomröstningar i Frankrike och Holland.

För det franska folket har inte glömt sin franska revolution. Folkomröstningen i maj föregicks av många sociala protester och mobiliseringar som sammantaget avslöjade myten att fransk inrikespolitik inte har något med EU-politiken att göra.

Efter att EU:s ledare träffats i Barcelona i mars 2002 och påbjudit så kallade reformer av socialförsäkringssystemen, så försökte sig regeringen Raffarin på att försämra pensioner bland annat genom att höja pensionsåldern med fem år för de flesta och sänka ersättningsnivåerna. I maj-juni 2003 strejkade miljoner människor mot dessa förändringar. Samma sommar strejkade scenarbetare och tekniker inom kultursektorn mot EU-anpassade deltids- och korttidsanställningar, vilket fick till följd att den franska sommarens största kulturhändelse, Avignonfestivalen, fick ställas in. Hösten 2003 tillsatte samma regering ett så kallat "socialt partnerskap" efter modell från EU för att försämra sjukförsäkringarna. Detta råd som bestod av arbetsgivare, direktör från sjukförsäkringskassorna, läkare och fackliga potentater påstod att sjukförsäkringssystemet gick med underskott. Men det avslöjades att socialistiska och borgerliga regeringar beviljat arbetsgivarna 113 miljarder i lättnader i sjukförsäkringsavgifter sedan 1990. På nytt nya sociala protester.

2004 gick järnvägsanställda och flygplatsanställda ut i strejk emot privatiseringar beställda av EU. Under hösten revolterade en stor andel av kommunernas borgmästare mot de EU-drivna nedskärningarna i den offentliga sektorn. Ordföranden för landsbygdskommunernas förening gick ut med en uppmaning att rösta nej till EU-konstitutionen för att rädda den offentliga sektorn. 263 politiker i departementet La Creuse (nivån ovan kommunerna) lämnade i protest sina uppdrag och krävde stöd för offentliga sektorn.

Efter årsskiftet fortsatte protester och strejker. 165.000 studenter demonstrerade i mars på gatorna mot Raffarinregeringens planer på att EU-anpassa den franska studentexamen, protester som ännu pågår. Så fortsatte det under våren 2005 med protester mot EU-drivna avregleringar från anställda på franska "Vattenfall", järnvägsarbetare, statsanställda m.fl. yrkesgrupper. En vecka före folkomröstningen gick 10.000 vinodlare ut i protest mot usla producentvillkor och med krav på sina banderoller "Nej till EU-konstitutionen".

Dessa sociala protester radikaliserade också fackföreningarna. De två största centrala fackföreningarna, FO och CGT, uppmanade sina medlemmar att rösta nej till konstitutionen. Efter folkomröstningen har protester och strejker fortsatt mot regeringen Villepins avreglerings- och nedskärningspolitik för att uppfylla EU:s stabilitets- och tillväxtpakt.

Göran Persons förhoppning om en fransk omprövning av konstitutionen är en illusion.


Jan-Erik Gustafsson, ordförande

Kritiska EU-fakta nr 97 December 2005

 

Tillbaka eller Startsidan