Finländska LO säger nej till öppna gränser

Finland överväger att öppna gränserna för arbetskraft från de nya EU-länderna i Öst- och Centraleuropa. Enligt den finländska radion kommer regeringen sannolikt inte att förlänga övergångsreglerna när den nuvarande tvåårsperioden löper ut.

Inför EU:s utvidgning i maj 2004 beslutade Finland att kräva särskilt tillstånd för arbetskraft från åtta av de nya medlemsländerna. Av de dåvarande 15 medlemsländerna var det bara Irland, Storbritannien och Sverige som valde att inte utnyttja möjligheten till övergångsregler.

Den sista april nästa år upphör den tvååriga övergångstid Finland tillämpat för arbetskraft från de nya EU-länderna.

Enligt radion är såväl statsminister Matti Vanhanen som arbetsmarknadsminister Tarja Filatov positiva till att avveckla övergångsreglerna. Ett beslut kommer att föregås av förhandlingar mellan regeringen och arbetsmarknadens parter. Arbetsgivarna vill ha bort restriktionerna. Men finska LO säger nej.

"Innan dess vill vi ha ett regelverk som garanterar att arbetsvillkoren kan övervakas och lönedumpning inte sker", säger FFC:s internationell sekreterare Turo Bergman.

Även Spanien kan, åtminstone delvis, komma att häva restriktionerna för arbetskraft från de nya EU-medlemmarna. Tyskland och Österrike har däremot meddelat att man kommer att förlänga restriktionerna i åtminstone ytterligare tre år.

I januari kommer EU-kommissionen att publicera en rapport om hur utvidgningen har påverkat arbetsmarknaden i de "gamla" medlemsländerna. Kommissionen väntas samtidigt uppmana länderna att avveckla de restriktioner som infördes i samband med utvidgningen.

GÖSTA TORSTENSSON
Kritiska EU-fakta nr 97 December 2005

 

Tillbaka eller Startsidan