Startsida
Nej till EU - Nässjö
Styrelsen
Uttalanden
Rapporter
Artiklar
Kontakt
Nej till EU-riks
     
 

2008-11-19
Uttalande från Folkrörelsen Nej till EU:s lokalgrupp i Nässjö 

Säg Nej till Lissabonfördraget!

Riksdagen röstar den 20 november om att godkänna det s.k. Lissabonfördraget. Detta trots att det irländska folket i en omröstning klart och tydligt röstade nej i till detta i juni. För att Lissabon-fördraget ska godkännas kräva att alla 27 EU-länder röstar för det. Ett har land röstat redan emot och därmed har fördraget fallit. Irland var dessutom det enda EU-land där folket tilläts rösta om fördraget.

Det borde istället vara dags för den svenska regeringen och EU:s övriga regeringar att ta det irländska folkets nej till Lissabonfördraget på allvar. Det är inte första gången det blir ett nej i en folkomröstning om en ny grundlag som skulle göra EU mer centraliserat och toppstyrt.

I Frankrike och Nederländerna röstade man 2005 nej till EU:s nya konstitution. Denna gång fick folket i dessa länder inte någon chans att rösta… EU:s  makthavare är tydligen livrädda för att låta de europeiska folken få rösta om EU:s grundlagar fler gånger.

Lissabon-fördraget innebär att många fler EU-beslut inte längre behöver fattas enhälligt av alla EU-länder – de ska fattas genom majoritetsbeslut istället. Makten över ytterligare ett 60-tal politiska områden flyttas från riksdagen till EU. Det innebär att Sverige på många fler områden än nu kan tvingas anta lagar Sveriges riksdag och svenska folket egentligen är emot.

Lissabonfördraget innebär också att EU tar avgörande steg i riktning mot en militärallians och ett överstatligt och gränsöverskridande polissamarbete.

Enligt Lissabonfördraget ska den fria marknaden och företagens rättigheter sättas främst. Just därför kan EU fortsätta att angripa våra kollektivavtal, begära att vi avskaffar apoteksmonopol och hindra oss att skärpa miljölagar.

Fördraget innebär också att de stora EU-länderna får betydligt större makt och inflytande. T.ex. blir Tysklands röststyrka 9,17 ggr så stor som Sveriges jämfört med 2,9 ggr enligt det i dag gällande Nicefördraget i ministerrådet.

Den svenska riksdagens maktbefogenheter minskar drastiskt till förmån för ministerrådet, som blir en EU-institution, och EU-parlamentet som får utökat medbeslutande i lagstiftningsfrågor.

Kort sagt: mer makt överförs från svenska folket till byråkraterna och höjdarna i Bryssel och EU!

Om det hade varit folkomröstning i alla de 27 EU-länderna hade det nog blivit ett nej i 15-20 av dessa länder – däribland Sverige.

Säg därför Nej till Lissabonfördraget!

Thomas Erixzon
Ordf. i Nej till EU-Nässjö