Nyhetsbrev från Folkrörelsen Nej till EU Januari 2005

 Nyhetsbrevet i pdf 

Danskt vänsterparti säger ja till  EU-konstitutionen 

Nästan två tredjedelar av Socialistisk Folkepartis medlemmar säger ja till EU:s konstitution. Fem av åtta partier i Danmark är nu på ja-sidan inför den kommande folkomröstningen. 

Med 3.130 ja-röster (63,8 procent) mot 1.774 nej (36,2 procent) har medlemmarna i partiet SF föregripit den danska folkomröstningen om EU-grundlagen. 
-
Jag är nöjd och glad i dag, vi har haft en flott och demokratisk debatt, sa partiordföranden Holger K Nielsen när resultatet av medlemsomröstningen presenterades strax före jul. 

Statsminister Anders Fogh Rasmussen var än mer översvallande i sin kommentar: 
-
Detta är en milstolpe i dansk europapolitik där de traditionella skiljelinjerna nu definitivt är borta. Vi har nu ett historiskt avtal som samlar en stor majoritet bakom en positiv och framåtriktad europapolitik. 

Omröstningen i SF gällde dels synen på själva EU-grundlagen, dels ett politiskt avtal mellan SF och fyra andra partier om hur en antagen EU-grundlag ska hanteras i framtiden.

I avtalet är partierna eniga om att Danmark ska gå med på att EU får ta majoritetsbeslut om bland annat miljöavgifter och energiskatter. 

Samtidigt är de fem eniga om att motverka majoritetsbeslut på social- och arbetsmarknadsområdet. Idag krävs enhällighet för beslut på dessa områden. 

Men EU-grundlagen öppnar nya möjligheter för att ändra på spelreglerna utan nya regeringsförhandlingar. 

Syftet med avtalet är därför att stilla en oro för att EU ska ta sig ökade befogenheter enbart med beslut på regeringschefsnivå. 

I sak innebär EU-avtalet som SF har godkänt inget nytt, det reglerar bara tidigare kända ståndpunkter. 

Men i bakgrunden spökar folkomröstningen i Danmark 1992 som oväntat resulterade i ett nej till Maastrichtfördraget. 

Först efter en "nationell kompromiss" om dansk EU-politik och en ny folkomröstning året därpå kunde Danmark förhindra att Maastrichtfördraget sköts i sank. 

Det är en liknande situation som statsministern, och rikstaktikern, Anders Fogh Rasmussen nu försöker förebygga. 

Efter SF:s ja representeras nu nej-sidan enbart av Dansk Folkeparti (22 av 179 mandat), Kristendemokraterna (4 mandat) och vänsterpartiet Enhedslisten (4 mandat) i den danska riksdagen, folketinget. 

Fast nej-minoriteten i SF får lov att argumentera för sin ståndpunkt i den fortsatta debatten. 
-
SF är inte ett ja-ja-ja-parti när det gäller EU. Vi ska lyssna till vad alla progressiva krafter menar, sade partiledaren Holger K Nielsen. 

Pernille Frahm, tidigare medlem av EU-parlamentet och ledande EU-kritiker i partiet, sade att hon var besviken. 
Men jag och andra kommer fortsatt att argumentera mot den EU-grundlag som jag menar för till ökad militarisering och ökad nyliberalism i EU, sade hon. 

Partiet Enhedslisten liksom Folkebevaegelsen Mod EU var efter SF- omröstningen snabba med att räcka ut en hand till SF:s EU-kritiska tredjedel. 

Tidpunkten för den danska folkomröstningen är inte bestämd. Närmast står ett folketingsval i tur, tisdagen den 8 februari. 

I detta rent inrikespolitiska perspektiv passar SF:s ja till EU-grundlagen också fint in i statsministerns perspektiv. 
-
Avtalet innehåller garantier i förhållande till den danska välfärdsmodellen, påpekade Fogh Rasmussen. 

Det var nog därför ingen tillfällighet att den liberale statsministern Anders Fogh Rasmussen lät minst lika glad för SF:s ja som partiets EU-vänner gjorde. 

Fempartiavtalet om EU-grundlagen innebär en delvis avväpning av oppositionens kritik av regeringen. 

Samtidigt varnade SF:s partiledare för att spå om den kommande folkomröstningen om EU-grundlagen. 
- Sedan Dansk Folkeparti har tagit Turkiet som en gisslan är det alltför tidigt att ta utgången för given, sade Holger K Nielsen. 

STAFFAN DAHLLÖF 

Kaos när EU-parlamentet röstade ja till konstitutionen 

Under kaotiska former röstade EU-parlamentet den 12 januari jat till förslaget till ny konstitution för EU. Polska ledamöter hävdade på plakat att konstitutionen blir EU:s död, brittiska ledamöter påpekade att de inte stödde förslaget med sitt namn, medan många som röstade ja viftade med små EU-flaggor. 

500 röstade ja, 137 röstade nej och 40 avstod. Av de 19 svenska ledamöterna röstade sju nej; junilistan, vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraten Anna Hedh. 

EU-parlamentet sade ja till Corbett och Méndez de Vigo-rapporten _ ett betänkande som i korthet går ut på att den nya EU-grundlagen är en bra kompromiss som medlemsländerna bör säga ja till. 

Beslutet har dock ingen praktisk betydelse. Det är medlemsländerna själva som - via folkomröstningar eller parlamentsbeslut - ska bestämma om de säger ja eller nej till den nya konstitutionen. 

Ändå uppmärksammades omröstningen med ballonger, fanfarer och champagne. Omkring 100 journalister bjöds in till evenemanget. Ett antal "stora tänkare" bjöds också in till ett tv-sänt rundabordssamtal med anledning av beslutet. 

Slutnota: 340.000 euro eller drygt 3,1 miljoner kronor. Allt bekostat av parlamentets feta pr-konto. 

Fingeravtryck i nya svenska pass 

Både fingeravtryck och en biometrisk bild av ditt ansikte kommer att krävas i svenska pass framöver. Det har EU:s justitieministrar enats om. 

Tidigare har regeringen låtit antyda att fingeravtryck inte var aktuellt i svenska pass. Svängningen beror på andra länders inställning, enligt justitieminister Thomas Bodström. 

Förre fascisten Fini Italiens utrikesminister 

Förre ledaren för den nyfascistiska rörelsen MSI, Gianfranco Fini, har tagit över som utrikesminister i Italien sedan Franco Frattini blivit EU-kommissionär. 

Gianfranco Fini har i ett decennium strävat efter att förvandla sitt parti Nationella alliansen, bildat 1994 som mer rumsren efterföljare till MSI, till ett konservativt högerparti. 

Fini har också jobbat hårt på att putsa sin egen image. Han har till exempel tagit tillbaka ett uppmärksammat uttalande som han gjorde för tio år sedan. Då beskrev han diktatorn Benito Mussolini som 1900-talets störste politiker. 

Körkort på väg för EU-mopeder 

Körkort i EU ska harmoniseras inom sex år, enades EU:s transportministrar om i Luxemburg nyligen. Vidare ska körkort införas för så kallade EU-mopeder.
-
Sverige är i stort positiva till det här. Vi har ju redan infört många av de här reglerna, säger Erik Kiesow, kommunikationsråd vid Sveriges EU-representation i Bryssel. 

EU-mopeder (moped klass I), som får gå 45 kilometer i timmen, har hett diskuterats i Sverige. En statlig utredning ser nu över dagens regler om förarbevis på EU-moped. 

Tjänstedirektiv leder till sämre villkor 

Frågan om tjänstedirektivets utformning är en ödesfråga både för löntagarna och hela tjänstesektorn. 

Det säger TCO:s ordförande Sture Nordh. TCO inleder en offensiv om EU:s tjänstedirektiv. 
-
Ett dåligt tjänstedirektiv leder till sämre villkor på arbetsmarknaden, men också osund konkurrens för tjänsteföretagen.

Prostituerade får igenom sina krav i Belgien 

Myndigheterna i Antwerpen ska på försök dämpa gatubelysningen i hamnkvarteren. Det sker efter ett krav från den belgiska stadens prostituerade, som anser att det skarpa ljuset från gatlyktorna stör dem i arbetet. Deras kunder trivs bättre med lite lagom skum belysning, och eftersom torskarna betyder en del för stadens ekonomi går man dem till mötes. 

Ringholm tar hand om EU-frågorna 

Vice statsminister Bosse Ringholm har utsetts till samordningsminister i regeringen för EU-frågor. 
"Sverige har nu varit medlem i EU i tio år så det är helt naturligt att EU-frågorna betraktas som andra inrikesfrågor och därmed flyttas från UD till Statsrådsberedningen", säger Bosse Ringholm i ett pressmeddelande. 

De frågor som berörs omfattar flera departement och sakområden. Bara frågor som berör EU:s utvidgning kommer i fortsättningen att ligga under UD. 

Rekordköp av sprit i Estland 

Svenskars och finländares spritköp i Estland ger spritproducenterna rekord. De estniska spritproducenterna slog alla rekord under december 2004. I jämförelse med december 2003 ökade försäljningen med mer än 80 procent. 

Sammanlagt ökade försäljningen av alkohol i fjol med 38,2 procent. 

Ordföranden för vodkaproducenternas förbund, Aleksander Skoblov, bedömer att den ökade försäljningen så gott som helt beror på finländarna och svenskarna som hämtar sin sprit i Estland. 

Nytt tyskt parti kräver folkomröstning 

Tyska vänsteraktivister bildade i mitten av januari ett nytt parti, Partiet för arbete och social rättvisa. Huvudsyftet är att bekämpa den socialdemokratiska regeringens omstridda sociala nedskärningar, framför allt det minskade stödet till långtidsarbetslösa. 

Ett sextiotal delegater träffades i universitetsstaden Göttingen för att fastställa partistadgar. Det nya partiet grundas av utbrytare ur förbundskansler Gerhard Schröders socialdemokratiska regeringsparti SPD. 

Det nya partiet kräver också att en folkomröstning hålls om förslaget till nya konstitution för EU. Under våren kan frågan komma att avgöras. Därför tar TCO nu initiativ till träffar med samtliga politiska partier, säger Sture Nordh. 

Jordbruksministern tror på konkurrens 

EU:s nya jordbrukspolitik innebär tuffare tider för de svenska jordbruksföretagen, sade jordbruksminister Ann-Christin Nykvist när hon i mitten av januari besökte Skaraborg. 
-
Bidragen kommer att minska och marknadens villkor kommer att gälla, sade Nykvist. 

Ann-Christin Nykvist menade att de svenska jordbrukarna måste sikta på den svenska marknaden för att få svenskar att äta svensk mat. 

Var femte kan rösta på Junilistan 

Var femte svensk skulle kunna tänka sig att rösta på Junilistan om det vore riksdagsval idag, enligt Field Work Scandinavia, ett systerbolag till opinionsinstitutet Temo. Om partiets ställer upp i valet 2006 lutar det åt ett socialliberalt program precis i mitten. 

Junilistans sympatisörer diskuterar just nu via Internet om partiet ska ställa upp i valet 2006. Undersökningen visar att 19 procent skulle kunna tänka sig att rösta på Junilistan om det vore val idag. 

Sänkning av spritskatten dröjer 

Tidigast till våren kan det bli aktuellt med en sänkning av den svenska spritskatten, enligt finansminister Pär Nuder. 

Regeringens utredare Kent Härstedt föreslog sänkt spritskatt med 40 procent, men Nuder vill inte låsa sig för någon nivå, eller för om det verkligen blir en sänkning. 
-
Det är det som är förslaget. Men det ska vägas mot de konsekvenser som en sänkning av alkoholskatten får. Det är ingalunda ett lätt beslut, säger Pär Nuder. 

Britternas EU-fråga klar 

"Bör Storbritannien godkänna fördraget som upprättar en konstitution för den Europeiska unionen?" 

Exakt så lyder den fråga som britterna ska få besvara i en folkomröstning någon gång nästa år. Premiärminister Tony Blair presenterade nyligen det lagförslag som ska bli omröstningens formella grund. 

Dessförinnan kommer dock ett vanligt parlamentsval. Blair har ännu inte offentliggjort datum, men de flesta räknar med att det blir torsdagen den 5 maj i år. 


Tillbaka
 eller
Startsidan