nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Header

1 mars 2012 -  pdf_icon

 

Socialdemokraterna – Reinfeldts stödparti

Socialdemokraterna har nu gjort upp med Reinfeldts högerregering om att ansluta Sverige till EU:s nya finanspakt, Merkozypakten. Detta är ett steg på väg mot att införa euron och EMU, som svenska folket 2003 röstade nej till med stor majoritet. Anslutningen till finanspakten sker dessutom i ett opinionsläge när över 80 procent är emot att införa euron som valuta i Sverige.

Socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt sa däremot klart och tydligt nej till att Sverige skulle gå med i den nya finanspakten. Han menade att detta var att ansluta Sverige till euron bakvägen, och därmed ett svek mot folkomröstningen om EMU. Heder åt honom för detta!

Men Stefan Löfven hade knappt hunnit bli ny partiledare för socialdemokraterna förrän partiet gjorde helt om och nu ställer upp på att Sverige ska ansluta sig. Det är dock i högsta grad osäkert om de villkor som socialdemokraterna ställer för att gå med på pakten är tillgodosedda i de föreslagna avtalstexterna. De är nämligen hemligstämplade av EU!

Enligt vad som har läckt ut måste man ställa upp på de nya ekonomiska reglerna för att kunna få delta i paktens toppmöten. Det finns heller inga rättsligt bindande garantier för fackliga rättigheter, endast en allmänt hållen inledande text.

I finanspakten får EU:s kommission och domstol stor makt över den ekonomiska politiken. I skuggan av krisen tar byråkrater, jurister och tjänstemän över uppgifter från de folkvalda församlingarna och därmed minskar inflytandet från väljarna. Demokratin urholkas alltmer inom EU:s länder.

Merkozypakten kommer att binda de anslutna länderna till en ensidig ekonomisk nedskärningspolitik som riskerar att förstärka den ekonomiska nedgången och massarbetslösheten. Pakten blir till skada för folken i EU:s länder. Den kommer att leda till stora nedskärningar och försämringar av välfärden runt om i Europa.

Socialdemokraterna och deras nye partiledare har med sin kovändning i frågan markerat att man nu ställer upp som nytt stödparti åt Reinfeldts minoritetsregering.

Den moderate statsministern är självfallet mycket nöjd med detta. Man är mer än nöjd på landets borgerliga ledarsidor och bland de borgerligt inriktade kommentatorerna i press, radio och TV. Folkpartiets Jan Björklund är alldeles lyrisk; en S-ledare som är för anslutning till EU:s finanspakt och dessutom för mer kärnkraft – en sådan kan man ju samarbeta med.

Det blev tydligen väldigt, väldigt bråttom med att kuppa bort Håkan Juholt från den socialdemokratiska partiledarposten, så att Reinfeldt kunde få majoritet i riksdagen för att snabbt få med Sverige i Merkozypakten – över huvudet på svenska folket.

Thomas Erixzon

 

Grekland kommer att lämna euron

Tidskriften Fokus noterar att de flesta bedömare är överens om att det skett en dramatisk glidning i synen på Greklands betydelse för EU:s valutaunion. Det är inte längre tabu att offentligt uttala tanken att Grekland kan tvingas lämna euron.

”Kanske känner Tyskland att EMU har skyddat sig så noga att de kan texta att låta ett land gå under. Antingen imploderar Grekland och allt går åt helvete, vilket kommer att skrämma andra länder som missköter sig, som Italien, Spanien och Portugal. Eller så går det ganska hyggligt, som det gjorde i Argentina och Island. Oavsett vad som händer kan det inte gå mycket sämre för EMU än vad det gör nu”, säger Pär Magnusson, chefsekonom på Royal Bank of Scotland.
Gösta Torstensson

 

Iran och EU i maktkamp

EU har beslutat om ett oljeembargo mot Iran som träder i full kraft den 1 juli på grund av misstankar om att Iran försöker skaffa kärnvapen. Irans svar har varit att hota att förekomma embargot och själva skruva åt oljekranarna till EU.

Den 19 februari meddelade landets oljeministerium att Frankrike och Storbritannien omedelbart kommer att känna av åtgärden. ”Export till brittiska och franska företag har stoppats. Vi kommer att sälja vår olja till andra kunder, skrev talesmannen Alireza Nikzad i ett uttalande på oljeministeriets hemsida.

 

Lettland sade nej till ryska

Två tredjedelar av väljarna i Lettland sade nej till att göra ryskan till ett andra officiellt språk i landet, 25 procent sade ja till förslaget. Folkomröstningen visade också att språkfrågan är viktig för letterna. Valdeltagandet landade på 70 procent, det högsta i något val sedan självständigheten från Sovjetunionen.

Av Lettlands två miljoner invånare är omkring en tredjedel rysktalande.

 

Fackliga massprotester i Spanien

Hundratusentals människor intog den 19 februari gatorna i 57 spanska städer. De deltog i en jätteprotest organiserad av fackföreningarna mot regeringens arbetsrättsliga reformer. Reformerna, som Spaniens konservativa regering [och EU] anser är nödvändiga för att få fart på ekonomin, gör det lättare att sänka löner och avskeda anställda. Arbetslösheten i Spanien ligger på 22,9 procent och är en av de högsta i västvärlden.

 

Försvarsexport för 13,9 miljarder kronor

I fjol exporterade svenska företag försvarsmateriel för 13,9 miljarder kronor. Det är i stort sett samma nivå som året innan, enligt Inspektionen för strategiska produkter [ISP].

”I likhet med tidigare år är det också ett fåtal stora affärer som dominerar. 2011 handlar det om export av Jas 39 Gripen till Thailand och det flygburna övervakningssystemet Erieye till Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Pakistan”, skriver ISP:s generaldirektör på Dagens Nyheters debattsida.

63 procent av den svenska exporten av försvarsmateriel 2011 gick till ett 20-tal länder, varav Thailand, Saudiarabien, Indien, Pakistan och Förenade Arabemiraten stod för 60 procent. 37 procent gick till andra EU-länder samt USA, Kanada och Sydafrika.

 

Den franska francen har skrotats

Tio år efter att francen ersattes av euron som betalningsmedel var det den 17 februari sista dagen för fransmännen att växla in den franska nationell valutan till euro och utanför centralbanken Banque de Frances kontor var det långa köer.

Frankrike är det andra eurolandet som kapar banden till sin gamla valuta. Italien gjorde det i december förra året, medan Holland gör det först 2032.

 

Sabuni tror inte på EU-kvotering

För ett år sedan hotade EU-kommissionären Viviane Reding Europas näringsliv med lagstiftning om de inte skärpte sig och ökade antalet kvinnor i sina styrelser. Inte mycket har hänt i bolagen, men jämställdhetsminister Nyamko Sabuni [fp] tror ändå inte att Reding föreslår kvotering efter att ha hört EU-ländernas synpunkter. Nio länder säger klart nej, däribland Sverige, och lagstiftning skulle kräva stöd av alla 27 EU-länderna.
 


Borgarna gillar Stefan Löfven

”Varför jublar den borgerliga pressen över Stefan Löfven? Varför är direktörerna så glada? Det kan ju inte gärna vara av omsorg om socialdemokratin. Och pratet om att det behövs en ”stark opposition” är hycklande skönsång. Regeringen – alla regeringar – vill självfallet ha en tandlös opposition och de borgerliga medierna vill ha en svag socialdemokrati.” Det skriver Carl Tham, författare och debattör, i senaste numret av den socialdemokratiska idétidskriften Tiden. Han svarar själv på sina funderingar:

”Den borgerliga förhoppningen är nu att Stefan Löfven ska återföra partiet till den borgerliga diskursen [efter Håkan Juholts vänstersnedsteg, typ ifrågasättandet av vinster i vården]. Om olyckan skulle vara framme i nästa val och S återkommer till makten, ja, då gör det kanske inte så mycket, man får ändå borgerlig politik i socialdemokratisk skrud.”

 

Ungern bestraffas av EU-kommissionen

Ungern straffas av EU för att inte gjort tillräckligt för att minska sitt budhetunderskott med indraget regionalstöd i mångmiljardklassen under 2013
.
Halva regionalstödet till planerade satsningar på vägar och miljö riskerar att dras in, cirka 4,5 miljarder kronor varje år.

Det är första gången som EU-kommissionen använder för första gången sina utökade befogenheter att ingripa mot ett medlemsland som inte underkastar sig diktaten från Bryssel.

 

Fransk-belgiska Dexia gör brakförlust

Den fransk-belgiska banken Dexia redovisar en nettoförlust på 11,6 miljarder euro, drygt 100 miljarder kronor, för 2011.

En räddningsinsats i oktober innebar bland annat ett förstatligande av Dexias belgiska verksamhet.

Uppdelningen av banken och expo-neringen mot det krisdrabbade Grekland slog mot resultatet.

 

EU-kommissionen kritiserar Sverige

EU-kommissionen tar Sverige i örat för att inte ha infört sanktioner mot arbetsgivare som utnyttjar migranter utan uppehållstillstånd. Alla EU-länder skulle ha infört en sådan lagstiftning för den 20 juli 2011.

I höstas tog kommissionen det första steget i processen, som kan sluta i EU:s domstol. Sverige svarade då att lagstiftning är på gång och ska införas i mitten av 2012.
EU-kommissionen kritiserar även Luxemburg och Belgien för samma sak