nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Högerextrem ledare inför rätta i Grekland

2013-09-30

 

Nikolas Mihaloliakos, ledaren för det högerextrema grekiska partiet Chrysi Avgi (Gyllene gryning), ställs inför rätta tillsammans med andra ledargestalter. De anklagas för att ingå i en kriminell organisation med koppling till en serie våldsdåd, varav minst två med dödlig utgång.

Förutom Mihaloliakos har partiets talesman, ytterligare fyra parlamentsledamöter och över ett dussin andra partimedlemmar gripits, totalt 21 personer. Tillslagen inleddes efter mordet på vänstermusikern Pavlos Fyssas tidigare i månaden.

Regeringen har gett domstolen en förteckning på 32 misstänkta brott som kopplas till Chrysi Avgi. Listan inkluderar fyra knivattacker mot invandrare, varav en där offret avled.

För den stora massan var Chrysi Avgi helt okänt. Partiet bestod av en liten krets runt den misslyckade militären och juntasupporten Nikolas Mihaloliakos. Kretsen bestod av före detta juntamedlemmar och greker som återvänt från Sydafrika efter år hos Eugene Terreblanches terrorgrupp AWB. De har ägnat de senaste trettio åren åt att försöka mörda vänsteraktivister, slåss som volontärer på Serbiens sida i Bosnienkriget, starta tidningar, starta partier för att upplösa dem eller gå in i andra partier, men har aldrig fått mer än en procent i något val.

Vad Chrysi Avgi behövde var en kris. Och de fick en. Grekland är kanske det land som drabbats hårdast av den pågående eurokrisen. Arbetslösheten närmar sig 30 procent och bland ungdomar är den över 60 procent. I det senaste parlamentsvalet fick Chrysi Avgi 7 procent av rösterna och blev större än kommunistiska KKE och hälften så stora som socialdemokratiska Pasok. Halva poliskåren röstade på dem enligt en undersökning. Partiet försöker infiltrera arbetarrörelsen genom att ge stöd till strejkande arbetare. Deras förklaring till den djupa ekonomiska krisen är inte Greklands euromedlemskap, utan de utomeuropeiska invandrarna. I det avseendet motsvarar de Sverigedemokraterna.

GÖSTA TORSTENSSON