nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Storföretag påverkar EU:s energipolitik

2013-09-30


Det svenska statliga energibolaget Vattenfall har tillsammans med åtta andra europeiska företag gått samman för att försöka påverka EU:s energipolitik. Under ett möte med EU:s energikommissionär Günther Oettinger och ordförande för EU-parlamentets energiutskott, Amalia Sartori, presenterade cheferna på två av eljättarna sina förslag.

De nio vill bland annat att EU 2020 ska ha ”ambitiösa men realistiska” mål för utsläppsminskning. De vill dessutom att subventioner till förnybara energikällor som redan är ekonomiskt gångbara, som sol och vindkraft, ska minskas.

– Vi måste minska hastigheten som Europa bygger nya vindkraftverk och solpaneler med. För tillfället är det inte hållbart, sade Gérard Mestrallet, högste chef på franska GDF Suez – ett av världens största energibolag – till Financial Times.

Företagens krav, som sammanlagt har intäkter på motsvarande närmare åtta biljoner kronor och fler än en halv miljon anställda, sätter press på medlemsländerna att inte förlänga EU:s utsläppsmål. Bland annat Polen och Storbritannien är redan idag för att inte göra det.

De nio företagen ska också presentera sina förslag för ”viktiga europeiska stats- och regeringschefer” vid EU-toppmötena i februari och mars nästa år.
Kommissionen väntas presenterar förslag på EU:s energipolitik fram till 2030 någon gång runt årsskiftet.

GÖSTA TORSTENSSON