nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

EU-parlamentet får hård kritik för fiskeriavtal med Marocko

2013-12-12

Den 10 december godkände EU-parlamentet i Strasbourg ett fiskeriavtal mellan EU och Marocko som även omfattar det ockuperade Västsahara.

Avtalet ger 120 fiskebåtar från EU-länderna rätt att under fyra år fiska utanför Marockos, inklusive det av Marocko ockuperade Västsahara, kust, och EU ska i gengäld betala en årsavgift på 40 miljoner euro (cirka 360 miljoner kronor) till regeringen i Rabat. Fiskeföretagen ska dessutom betala omkring 10 miljoner euro (cirka 88 miljoner kronor) i olika avgifter.

I förra veckan publicerade Greenpeace en rapport om vilka som fiskar i de västsahariska vattnen; trålare från stora fiskerinationer som Irland, Spanien, Frankrike och Storbritannien, men också från Danmark och Sverige.

Avtalet är kontroversiellt på grund av den fortsatta ockupationen av Västsahara, som behärskats av Marocko sedan 1970-talet.

- Det är en stor skam att EU på samma dag som världen firar FN-dagen för mänskliga rättigheter och minns Nelson Mandela som stod upp för dessa, fattar ett beslut som bryter mot både internationell lag och de mänskliga rättigheterna, säger Jamal Zakari, den västsahariska befrielserörelsen Polisarios representant i Bryssel.

Samtliga svenska EU-parlamentariker röstade mot fiskeriavtalet, precis som den svenska regeringen gjorde när medlemsstaterna tog samma beslut för en månad sedan. Men det hjälpte inte.

”EU är ute på väldigt farligt vatten när de överprövar FN:s bedömning av folkrätten. När EU inte självt står upp för internationell rätt skadas vår trovärdighet”, kommenterar Jens Nilsson EU-parlamentariker för Socialdemokraterna.

”Tragiskt”, skriver hans Miljöpartiska kollega Isabella Lövin.

GÖSTA TORSTENSSON