nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Ny folkomröstning i Danmark

2013-12-30

En folkomröstning om EU:s kommande patentdomstol rycker allt närmare i Danmark då regeringen inte ser ut att få nödvändigt stöd i folketinget.

Om den av Socialdemokraterna ledda koalitionsregeringen inte får stöd av minst fem sjättedelar av de danska folketingsledamöterna, i en sista och avgörande tredje omröstning, måste en folkomröstning avgöra om Danmark ska godkänna EU:s kommande patentdomstol.

Vänsterpartiet Enhedslisten, som är motståndare till EU, fruktar att patentdomstolen kommer att medföra att stora koncerner kommer att köra över små- och medelstora företag.

Högerpopulistiska och invandringsfientliga Danskt Folkeparti kräver hårdare regler mot så kallad välfärdsturismen från andra EU-länder i utbyte mot att rösta för EU:s patentdomstol, en kohandel som regeringen har avvisat.

Folkomröstningen är planerad att hållas den 25 maj 2014, samma dag som valet till EU-parlamentet. Blir det ett nej i omröstningen kan Danmark inte medverka i patentsamarbetet. Deltagandet i det nya gemensamma EU-patentet är frivilligt för medlemsländerna.

25 länder, däribland Sverige men även Danmark, har gått med i samarbetet som måste godkännas av de nationella parlamenten. Det från makthavarna uttalade syftet är att förenkla och göra det billigare att få en patentansökan godkänd i flera EU-länder samtidigt, något som i dag är jämförelsevis mycket kostsamt och tidskrävande.

- Om danskarna röstar ja den 25 maj kommer danska domstolar att åsidosättas när det gäller patentfrågor. Det är inte bara en försämring av rättssäkerheten, utan kan också medföra ett tryck på små danska företag och i värsta fall betyda en förlust av arbetstillfällen, säger Nikolaj Villumsen, EU-talesman för Enhedslisten.

GÖSTA TORSTENSSON