Intensiv jakt på uran i Sverige

Priset på uran har mer än fyrdubblats på fyra år. I takt med att kärnkraften byggs ut i många länder växer efterfrågan och därmed intresset för brytning även i Sverige.

Drygt 20 nya kärnkraftsreaktorer byggs i elva länder och omkring 150 är nära beställning eller planeras. I Finland byggs en femte reaktor och förslag har förts fram om ytterligare en.

Det ökade behovet av uran har lett till en stark prisstegring och därmed förnyat intresse för uranbrytning i Sverige.

Enligt en rapport från 2003 räknar Sveriges geologiska undersökning (SGU) med att världens någorlunda säkra reserver av uran räcker i 60-70 år vid nuvarande användning. Ytterligare 11 miljoner ton kan komma att upptäckas om priset ökar och nuvarande tillgångar tar slut. Under dessa premisser uppskattas uranet räcka i omkring 250 år.

– Men sedan 2003 bör det ha tillkommit fler urantillgångar samtidigt som förbrukningen har ökat, säger Åke Berg, mineralanalytiker på SGU.

Förra året beviljades 21 ansökningar om prospekteringstillstånd för uran. I år har man beviljat 15 ansökningar. Totalt rör det sig om fyra företag som letar uran i Sverige.

Men även om ett företag skulle hitta uran som lönar sig att utvinna är det enligt svensk lagstiftning inte fritt fram. Tidigare har bara statliga provbrytningar av uran genomförts i Sverige. Efter folkomröstningen om kärnkraft 1980 upphörde uranbrytningen och det skrevs in i lagen att uran inte fick brytas utan regeringens godkännande. Dessutom har kommunerna ett absolut veto. Om denna lagstiftning är kompatibel med EU-rätten återstår att se.

Toppmötet i Lahti i mitten av oktober diskuterade energifrågor, bland annat mot bakgrund av kommissionens grönbok om energi. Grönboken pekar ut kärnenergi som ett alternativ för att lösa EU:s energibehov, och föreslår att EU-ländernas energipolitik ska styras centralt från EU.

Genom Euratomavtalet har EU rätt att kräva uranbrytning i Sverige. Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker från vänsterpartiet anser att en centralstyrd energipolitik skulle öka risken för att EU kräver just detta.

– Jag tycker Fredrik Reinfeldt ska markera  att Sverige inte kommer att acceptera att EU försöker tvinga igenom uranbrytning i Sverige, säger Eva-Britt Svensson.

GÖSTA TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 101 November 2006

 

Tillbaka eller Startsidan