USA-vännen Sarkozy vill ha en slimmad grundlag

Den franska borgerlighetens nu mest omhuldade politiker, och trolig presidentkandidat, Nicolas Sarkozy är en varm EU-anhängare men också USA-vän. På årsdagen av 11 september åkte han till New York för att minnas händelsen den dramatiska dagen 2001. Samma dag gav han en intervju med anledning av sitt rykte att vara en "proamerikansk presidentkandidat".

"Det ryktet kan jag lätt ta till mig. Se här ett land som har haft full sysselsättning sedan mer än 15 år, ett land vars ekonomiska tillväxt varje år är högre än mitt, och ett land där demokratin kombinerar harmoniska växlingar med en stabil politik," sade han.

Men vi vet hur det amerikanska undret ser ut. Nästan 47 miljoner amerikaner lever under fattigdomsgränsen, formerna för avreglering av offentlig sektor och näringsliv är oändliga. Den förda invandringspolitiken och kriget i Irak är exempel på demokratins förfall. Så ser den modell ut som Sarkozy beundrar.

Det var för övrigt för att få stöd för denna modell som Sarkozy besökte EU:s högkvarter Bryssel före sin USA-resa.

Den franska ekonomitidningen Les Echos skriver den 11 september: "Sarkozy talar för en minigrundlag. […] Han vill förstärka ministerrådet och EU-kommissionen. […] Hans president skall väljas av EU-parlamentet och samtidigt ges omfattande maktbefogenheter.[…] Sarkozy säger bestämt att man måste göra sig av med vetorätten, och förslår ’skapandet av en procedur för att uppnå majoritet’. […] För att ge muskler till EU:s institutioner vill Sarkozy ha direkta ekonomiska resurser som förstärker gemenskapens budget. Dessa skall vara beroende av transfereringar och medlemsstaternas goda vilja".

I korthet går hans politik således ut på att förstärka EU:s strukturer, förminska statens funktion och medlemsstaterna roll genom att göra sig av med de nationella ramverken och besluten.

Det är då inte så konstigt att EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso betecknar Sarkozy som en "övertygad och övertygande europé". När Barroso talar om honom som en europé menar han att Sarkozy är en stridbar anhängare av europeiska unionen.

Det finns således ingen som helst konflikt i att vara både proamerikansk och för den europeiska unionen.

Jan-Erik Gustafsson

Kritiska EU-fakta nr 101 November 2006

 

Tillbaka eller Startsidan