Pressmeddelande från Folkrörelsen Nej till EU 2006-04-23

Nyvald styrelse vill sätta full fart på EU-motståndet  

I helgen ägde Folkrörelsen Nej till EU:s 13:e kongress rum i Norrköping.  Kongressen genomfördes under god stämning och delegaterna återvände hem för att kräva svar av riksdagspartierna om hur de ställer sig till EU-konstitutionen, säger Jan-Erik Gustafsson som fick förnyat förtroende som riksordförande.

Styrelsen i sin helhet >>
Jan-Erik Gustafsson, ordförande, Kista (omval) 
Eva-Britt Svensson, vice ordförande, Växjö (omval)
Per Wiklund, andre vice ordförande, Linköping (nyval, tid ledamot)

Ledamöter
Thomas Erixzon, Nässjö (omval)
Per Hernmar, Göteborg (omval)
Ulf Karlström, Norrköping (omval)
Uno Kenstam, Nässjö (omval)
Birgitta Möller, Helsingborg (nyval)
Kerstin Nordqvist, Sundsvall (nyval)
Lars Handegard, Kista (nyval)

Ersättare
Gösta Torstensson, Skogås (nyval)
Gunnel Bergcrantz, Hägersten (nyval)
Liza Boëthius, Uppsala (nyval)
Mathias Rex, Sundsvall (nyval)
Roger Hultgren, Göteborg (omval)

På kongressen i Norrköping samlades ett 70-tal delegater, gäster, styrelseledamöter och medlemmar. Viktiga diskussioner gällde tjänstedirektivet och kollektivavtalet. På lördagen anordnades ett seminarium där Hanna Löfqvist, politisk sekreterare för vänsterpartiet samt Martin Viredius, 2:e vice ordförande för Transport deltog. 

Jan-Erik Gustafsson berättar:
- Vårt arbete med EMU, EU-konstitutionen och tjänstedirektivet visar att Folkrörelsen Nej till EU spelar en viktig roll för det svenska EU- motståndet. En av Folkrörelsen Nej till EU:s främsta uppgifter framöver är att visa på hur svensk inrikespolitik i allt större utsträckning styrs av direktiv och lagar från Bryssel.

I samband med kongressen delades även demokratipriset ut. 2006 års pristagare var Svenska Hamnarbetarförbundet med anledning av deras protester mot hamndirektivet som de lyckats stoppa inte en utan två gånger.

Kongressen antog två uttalanden. Det första handlade om tjänstedirektivet och varnar för att den så kallade segern för kollektivavtal och välfärd kanske slutar med att EG-domstolen bestämmer hur vi ska ha det i Sverige. Det andra handlade om EU-konstitutionen som sedan Frankrikes och Hollands nej förra våren legat på is, men som nu verkar tina upp.

För mer information, kontakta gärna:
Jan-Erik Gustafsson, ordförande, 08-752 85 50, 08-790 73 59 (arb) 
janerik@bahnhofbredband.se

Se tidigare pressmeddelanden

 

Tillbaka eller Startsidan