Se tidigare pressmeddelanden
 

Svar till svar på ÖPPET BREV
Sture Nordh TCO, Wanja Lundby Wedin LO, Anna Ekström SACO angående Lissabonfördraget/EU-grundlagen    Läs brevet här

Undertecknad har fått svar från samtliga tre ordförande i TCO, SACO och LO. SACO har svarat via mejl. TCO i ett brev undertecknat av Sture Nordh samt Wanja Lundy Wedin på en direkt fråga ställd till henne vid ett möte i ABF-huset, Stockholm 12 februari.

Samtliga tre ordförandena för centralorganisationerna säger att de har skickat ut remissen om Lissabonfördraget (Ds 2007:48) till medlemsförbunden med en inbjudan till dem att lämna sina synpunkter.

Samtliga tre säger också att medlemsförbunden naturligtvis kan välja att därutöver skicka sina remissvar direkt till Statsrådsberedningen.

Centralorganisationerna har redan innan internremissen är avslutad haft synpunkter på Lissabonfördraget.  TCO:s Sture Nordh skriver motsägelsefullt att ”det nya fördraget är viktigt för EU:s utveckling, och därmed för utvecklingen i Sverige”, men skriver sedan att ”TCO kommer inte att ta ställning till fördraget i sin helhet och tar inte heller ställning till frågan om det bör hållas en folkomröstning om fördraget eller ej”, och tillägger att han inte ser några särskilda fackliga aspekter som skulle föranleda ett ställningstagande i folkomröstningsfrågan.

Om Sture Nordh ja till Lissabonfördraget är mera inlindat, så är SACO:s svar direkt på. ”SACO kommer inte att ansluta sig till kravet på en folkomröstning. Skälet är att Lissabonfördraget enligt vår mening inte medför sådana överföringar av kompetenser till EU att detta skulle behöva underställas en folkomröstning”.

Wanja Lundby Wedin svarade att ”LO har yttrat sig över fördraget tidigare (dvs ett indirekt medgivande att Lissabonfördraget i stort sett är detsamma som den EU-konstitutionen som röstas ned av de franska och nederländska folken) samt hävdade att ”Lissabonfördraget är bättre än nuvarande fördrag”. Hon deklarerade därefter att LO-styrelsen kommer att säga ja till Lissabonfördraget.

Det är utifrån facklig demokrati betänkligt att samtliga tre ordförandena redan har sina ståndpunkter klara innan ens förbunden lämnat sina synpunkter. Den enda förklaringen som finna är att det tre ordförandena redan är uppbundna till Europafackets ställningstagande, där alla tre sitter i styrelsen. Wanja Lundby Wedin är också Europafackets ordförande. Europafacket var en varm anhängare till den ratade EU-konstitutionen. Det har välkomnat det nya Lissabonfördraget, vilket EU-konventets ordförande Valery Giscard d’Estaing har betecknat som i det närmaste identiskt med EU-konstitutionen.

Med Lissabonfördraget så försvinner den nationella vetorätten på i stort sett alla politikerområden, således även inom vad som kallas ”fackliga områden”.  Det betyder en kraftig maktöverföring från de folkvalda i riksdagen till Europeiska rådet och EU-parlamentet. Dessutom är det inskrivet i Lissabonfördraget att Europeiska rådet blir en överstatlig EU-institution och inte en mellanstatlig institution som idag (Artikel 13).  Enbart detta är ett tillräckligt skäl för att svenska folket måste få ta ställningen till maktöverföringen i en folkomröstning.

EG:s domstol har redan i Vaxholmdomen underkänt svenska lagar och kollektivavtal och öppnat upp för social dumpning och kraftig inskränkning i strejkrätten, något som hela den centrala fackliga rörelsen inför folkomröstningen 1994 sade aldrig skulle kunna hända.  Med Lissabonfördraget låses principen om ”en fri marknad och en icke snedvriden konkurrens fast”, vilket riskerar att av löntagarna vunna rättigheter slås sönder av EU:s marknadsfundamentalism. Ingen oberoende fackföreningsrörelse torde kunna anamma en sådan utveckling.

Jag uppmanar de centrala fackföreningsledningarna att tänka om. Ställ er bakom en folkomröstning om Lissabonfördraget. Om fackets medlemmar själva får möjlighet att sätta sig in och diskutera Lissabonfördraget är de själva i en demokratisk diskussion i stånd att avgöra vad som är bra för deras egen och Sveriges välfärd.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande, folkrörelsen Nej till EU
Ersättare ST inom universitet och högskolor
Mariehamnsgatan 16
164 71 Kista

Se tidigare pressmeddelanden
 

Tillbaka eller Startsidan