EMU - inte bara valuta!

Politikerna försöker att förleda svenska folket att rösta "rätt" i EMU-valen 14 september. Genom att formulera valfrågan på ett vinklat men folknära sätt kommer folket luras att rösta ja.

Politikerna hoppas att folket inte ser längre än till den egna plånboken och den påtagliga effekten EMU-valet kommer att få för gemene man. Det är beklämmande att läsa om "shoppaholics" som ska rösta ja och som skäl endast anför en gemensam valuta för att handla runt i Europa med. Man ifrågasätter om inte kreditkort är bättre för dylika resor. Valet är mycket mer komplicerat än bara sedlar och mynt! Ett så avgörande beslut som EMU borde kräva kvalificerad majoritet (minst 67 procent ja) i valet för att accepteras. Politikerna har ett ansvar som på ett ledande sätt formulerat valfrågan till ja-sidans fördel.

Svenska folket måste beakta följande tre punkter mycket noga innan man gör sitt val i höst:

1. Genom att lämna ifrån oss pengapolitiken till Europeiska CentralBanken (ECB) kan inte Sverige på ett enkelt sätt påverka konjunkturen och inflationen i landet. Pengapolitiken ger möjlighet att via Riksbanken förändra räntan vilket påverkar investeringar i landet. Går konjunkturen upp för mycket måste räntan höjas för att hindra överhettning och stigande inflation. Går konjunkturen ner sänks räntan för att stimulera tillväxten och minska arbetslösheten. Riksbanken påverkar ekonomin genom att justera mängden pengar i omlopp, även detta lämnar vi ifrån oss. Pengapolitiken är ett snabbt och effektivt sätt att på kort sikt stabilisera ekonomin. Lämnar vi ifrån oss den måste vi anpassa oss till konjunkturen i till exempel Tyskland och Frankrike vilka utgör stor del av EU:s ekonomi. Finanspolitiken (skatter, avgifter och statliga investeringar) kan inte justeras lika snabbt och ofta som pengapolitiken (räntan) och är ett långsiktigt instrument att styra ekonomin.

 Nationalekonomi är ett känsligt reglersystem som vi måste behålla kontrollen över för att behålla en stabil ekonomi även i framtiden.

2. Ett ja till EMU-samarbetet är oåterkalleligt! Vi kan aldrig ändra oss utan måste för all framtid följa ECB:s beslut i pengapolitiken. Alla andra påståenden är felaktiga! Ett nej innebär att vi får betänketid och kan ansluta oss vid ett senare tillfälle. Det finns ingen anledning att stressa fram ett så definitivt beslut utan att först begrunda hur samarbetet fungerar. EMU och euro har bara varit i funktion några år vilket inte är tillräckligt som beslutsunderlag. EMU startades under högkonjunkturen i slutet på 1990-talet och man kan idag se hur ländernas ekonomier drar åt olika håll. Tyskland vill till exempel att vilkoren för EMU-samarbetet skall ändras så större avvikelser får göras eftersom ekonomin inte fungerar med EMU:s vilkor. Det är först efter många år och olika konjunkturcykler man kan se frukterna av samarbetet och hur det fungerar. De nya EU-länderna kommer medföra att det blir trångt i ECB och nya regler för deltagande är under utarbetande. Man funderar till exempel på roterande deltagande för mindre stater. Sverige kommer inte få något större inflytande utan tvingas följa med strömmen. Man får inte förledas till att den svenske representanten kan påverka övriga nationer i någon större utsträckning. Vad som är bra för EU behöver inte vara bra för Sverige.

 3. Det påstås att räntorna går ner om vi går med i EMU men ränteförändringar är bara intressanta om man tar samtidig hänsyn till inflationen det vill säga ser till realräntan. Ett prisstopp har diskuterats inför ett eventuellt deltagande i EMU. Det medför att priserna kommer "tas igen" på vad som förlorats när prisstoppet väl hävs. Sverige kommer få en snabb prisökning vilket medför minskad köpkraft och därmed krav på löneökningar. Då uppstår en prisnivåökning med inflationsrisk. Lägre prisnivåer på inhemska varor, som hävdas med EMU-samarbetet, skulle medföra att vinsterna för företagen minskar eller att rationaliseringar måste till. Ökad arbetslöshet, i likhet med Tyskland, blir följden. Möjligheten att öka konkurrenskraften och den inhemska produktionen/ konsumtionen genom flytande valuta försvinner med medlemskapet. Ett ja kommer att störa balansen i ekonomin och Sverige kommer inte ha medel att rätta till den.

Rösta nej 14 september om du
• är minsta osäker på vad EMU-samarbetet egentligen innebär. 
• inte är intresserad av EMU-frågan.

• vill avvakta och eventuellt gå med i EMU senare.

Göran Persson har uttalat att Sverige inte kan stå utanför EMU och att nya val kommer hållas om nej vinner valet. Det kommer därför fler tillfällen att välja men svarar vi ja 14 september är det definitivt!

Per Edström

Publicerad i Östersundsposten 

Tillbaka