nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Svenskars förtroende för EU-kommissionen i botten


Universiteten i toppen och EU- kommissionen i botten. Så ser svenska folkets förtroende för olika institutioner ut, enligt den senaste
förtroendebarometern från Medieakademin. Akademin är ett samverkansorgan mellan bland andra Göteborgs-Posten och Göteborgs universitet. 

Professor Sören Holmberg förklarar EU-kommissionens bottenplats med att svenskarna har en starkt negativ inställning till EU i Sverige. Förtroendet för storföretagen har sjunkit i takt med börskursen. Ikea är ett undantag och placerade sig på andra plats efter universitet och högskolor. 

Myten om unga människors ointresse för politik stämmer inte. Men unga saknar är en stark identifikation med enskilda partier.  När det gäller frågor om makt/inflytande och moraliskt handlande så anses regeringen, radio/tv och riksdagen ha störst inflytande, medan de politiska partierna och de fackliga organisationerna anses spela en mindre roll. 

Även när det gäller moraliskt agerande hamnar universitet och högskolor högst, men också Riksdag och regering får höga siffror. Bottenbetyg för moral tilldelas EU-kommissionen och storföretagen.