nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Danska socialdemokrater hotar med att inte godkänna Lissabonfördraget

 

De danska socialdemokraterna hotar att stoppa ratifikationen av EU:s Lissabonfördrag om de inte får garantier för att Vaxholmsmålet inte får effekter på dansk arbetsmarknad.

I ett möte i det danska folketinget den 6 mars meddelade Svend Auken, ordföranden för Europaudvalget (motsvarande riksdagens EU-nämnd), att de danska socialdemokraterna vill se en utredning över tänkbara effekter av Vaxholmsmålet på den danska arbetsmarknaden. Auken hotar att socialdemokraterna inte godkänner Lissabonfördraget innan han har sett en sådan.

Svend Auken är en tung profil i dansk politik som tidigare partiledare för (s), tidigare miljöminister och numera nestor i folketinget.

Socialdemokraterna fick stöd av Socialistisk Folkeparti liksom två partier som är EU-motståndare: Enhedslisten och Dansk Folkeparti.

Det innebär att statsminister Anders Fogh Rasmussen inte längre har en majoritet för att få igenom det nya EU-fördraget i det danska folketinget.

Arbetsmarknadsminister Claus Hjort Frederiksen lovade att genast gå igång med en utredning om Vaxholmsdomens konsekvenser.

- Vi vill bevara den danska modellen så oförändrad som möjligt. Jag kan bara beklaga att vi har hamnat i den här situationen, sade han när utredningsuppdraget tillkännagavs på ett utskottsmöte i folketinget.

Representanter för arbetsmarknadens parter och för olika departement ska nu utreda domens konsekvenser för dansk lagstiftning. Utredningen ska vara klar till sommaren, men de fyra oppositionspartierna som representerar en majoritet i folketinget kräver nu att regeringen agerar snabbare.

- Det är absolut nödvändigt att få avklarat EU-domstolens inflytande på vår arbetsmarknadsmodell. Möjligheterna för en sådan avklarning är långt större innan, än efter, vi har ratificerat Lissabonfördraget, säger Svend Auken.

Socialdemokraterna backas upp av lokala danska LO-avdelningar som dragit igång en namninsamling på nätet  [www.fingrenevaek.net ]. Kravet, som är riktat till statsministern Anders Fogh Rasmussen, är att ett godkännande av Lissabonfördraget ska villkoras med någon slags garanti om att EU inte får lägga sig i konflikträtten i Danmark.

LO-ordföranden Harald Börsting efterlyser en skyndsam värdering av Vaxholmsdomens konsekvenser – innan nya och danska rättsfall kan tvinga fram begränsningar i konflikträtten.

- Men vi fortsätter vår praxis så länge vi inte stöter in i ett rättsfall liknande det i Vaxholm, säger han.

Ledningen för socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen i Sverige har tydligen en del att lära av sina kamrater i Danmark.

 

GÖSTA TORSTENSSON
2008-03-11