nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Brittiska labour sviker sitt löfte om folkomröstning

2008-03-11

Förespråkarna för en folkomröstning om Lissabonfördraget led nederlag när det brittiska parlamentet med stor majoritet röstade nej till förslaget om folkomröstning. Med en röstmarginal på 63 ledamöter avvisade underhuset kravet på en folkomröstning om Lissabonfördraget.

Beslutet var en seger för premiärminister Gordon Brown som sedan förra sommaren tydligt motsatt sig en folkomröstning med motiveringen att fördraget, efter att britterna fått igenom flera undantag, inte längre motiverar en folkomröstning.

Förespråkarna för en folkomröstning, det konservativa partiet tories, delar av mittenpartiet liberaldemokraterna samt delar av labour, menar att det nya fördraget inte nämnvärt skiljer sig från det förra. Dessutom påpekar de att labour är bundna av sitt tidigare vallöfte att genomföra en folkomröstning.

Labour gick till val 2005 med löftet att EU-konstitutionen skulle ratificeras genom en folkomröstning. Den dåvarande premiärministern Tony Blair räddades av att folken i Frankrike och Holland röstade nej. Men labours löfte om en folkomröstning har aktualiserats sedan det även från officiellt håll har bekräftats att det nya fördraget inte skiljer sig från det nedröstade konstitutionsförslaget. Formen är annorlunda, men innehållet är i stort sett identiskt – även sett till de brittiska undantagen – konstaterade det brittiska parlamentets EU-kommitté i oktober.

Premiärminister Gordon Brown fortsätter dock att hävda att de två förslagen skiljer sig, och att vallöftet därmed inte gäller: ”Om detta var ett konstitutionellt fördrag skulle vi hålla en folkomröstning. Men det konstitutionella konceptet har övergivits.”

Och majoriteten i underhuset köpte premiärministerns argumentation. 311 röstade nej och 248 röstade ja till en folkomröstning om Lissabonfördraget.

Även om det brittiska parlamentets underhus sagt nej till en folkomröstning är frågan inte avgjord förrän överhuset, där labour har en svagare ställning, behandlat förslaget. Om överhuset skulle säga ja till folkomröstning går frågan tillbaka till underhuset för ännu en behandling.

Kravet att Storbritannien ska hålla en folkomröstning om Lissabonfördraget stöds av TUC, brittiska LO, som är en sammanslutning av 66 fackliga organisationer i Storbritannien. Bland de brittiska folkomröstningsförespråkarna finns även den tvärpolitiska Open Europe och den konservativa Movement for European Reform.

Labourregeringen har också varit pressad från flera av de brittiska massmedierna, däribland tabloidtidningen The Sun, som sedan månader tillbaka har kört en kampanj för att få en folkomröstning under mottot: ”Aldrig har så få bestämt så mycket för så många.”

Opinionsundersökningar visar att uppemot 88 procent av Storbritanniens befolkning vill ha möjlighet att rösta om det nya EU-fördraget. Och en lång rad opinionsundersökningar har redovisat att som mest omkring 30 procent av britterna skulle rösta ja till Lissabonfördraget.

GÖSTA TORSTENSSON