nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Miljöpartiet svänger om EU?

 

Mer än hälften av ombuden på miljöpartiets partikongress vill överge kravet på utträde ur EU, visar enkätundersökningar som TT och Dagens Nyheter gjort.

En stormig EU-debatt väntar på miljöpartiets kongress i Östersund 23-25 maj. Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand överraskade partiet i vintras genom att komma ut som EU-anhängare. Dessutom har ett 40-tal miljöpartister lämnat in en motion till kongressen om att partiet ska slopa den gamla profilfrågan om att Sverige ska lämna EU.

När partistyrelsen diskuterade motionen överraskade det andra språkröret Peter Eriksson med att oannonserat lägga fram ett förslag om en medlemsomröstning om utträdeskravet.

En enkätfråga som TT ställt till de 178 kongressombuden visar att många tagit intryck av språkrörens utspel. Av 157 som svarat vill 84 slopa utträdeskravet, 52 vill behålla det medan 21 inte tagit ställning. Flera påpekar dock att de uppger sin personliga inställning och att deras lokalavdelning kan komma att vilja att de röstar annorlunda. Förslaget om en medlemsomröstning vinner gehör i alla läger. Hela 109 ombud är positiva till det.

Enligt en enkät som Dagens Nyheter gjort bland kongressombuden är det 34 procent som står fast vid utträdeskravet, medan 53 procent vill att Sverige ska stanna kvar i unionen. 155 av de 178 ombuden har svarat med mejl eller per telefon. Av dem som svarat är det bara 13 procent som inte tagit ställning till det svenska EU-medlemskapet eller inte svarar vad de anser.

- Jag är lite överraskad att stödet för att slopa kravet på utträde är så stort, säger språkröret Maria Wetterstrand och är nöjd med att partiet går i en riktning som hon tycker är den enda möjliga.
Christian Valtersson, som är ombud för ungdomsförbundet Grön ungdom, håller med:

- Jag tror att det är lite naivt att kräva utträde. Enligt vårt partiprogram vill vi ha samarbete på Europanivå. Men det finns inget intresse från något annat håll för att ha ett Europasamarbete som inte är EU.
Men ledande EU-motståndare i miljöpartiet är kritiska till hur partiledningen vill mjuka upp EU-linjen.

- Vi håller på att ta bort alla frågor som sticker ut, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter.

Ledamot i riksdagens EU-nämnd Ulf Holm tycker att partiledningen försöker kuppa igenom en ny linje i EU-frågan.

- Man är inne på att överraska partiet och köra igenom det här snabbt, säger han.

Partistyrelsen vill hålla medlemsomröstningen i september. Tanken är att två nätverk ska bildas, ett som är för att slopa utträdeskravet och ett som är emot. De ska presentera sina argument i två debattartiklar i medlemstidningen Grönt. Resultatet av medlemsomröstningen ska avspeglas i den valplattform inför EU-parlamentsvalet som miljöpartiet antar vid en extrakongress 17-18 oktober.

Varken Ulf Holm eller Carl Schlyter tycker att det är seriöst att hålla en medlemsomröstning i september. Schlyter anser att partiet borde vänta tills man vet vad som händer med EU:s Lissabonfördrag, som nu ska godkännas av EU-ländernas parlament.

- Det är fel att hålla medlemsomröstning bara för att Maria [Wetterstrand] bytt åsikt, säger Schlyter.

Han anser att miljöpartiet håller på att sudda ut sin profil bara för att av socialdemokraterna bli betraktade som regeringsfähiga.

- Man vill göra partiet mer aptitligt inför fler väljare och för att kunna bilda regering, säger Schlyter, som syftar på partiledningens ambition att ingå i en rödgrön koalitionsregering efter valet 2010.


GÖSTA TORSTENSSON

2008-05-20