nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Österrikes författningsdomstol prövar Lissabonfördraget


I den svenska grundlagens portalparagraf  står det att ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse. Den offentliga makten utövas under lagarna.” Med EU-fördragen, och nu senast särskilt Lissabonfördragt, har denna folkmakt i allt väsentligt lämnats över till de odemokratiska EU-institutionerna. Österrikes grundlag har en linkande portalparagraf som säger att ”Österrike är en demokratisk republik. Dess lagar utgår från folket”.

I Österrike växer kritiken mot EU-fördragen, vilket bl.a. ledde till en regeringskris tidigare i år. Ett växande antal österrikare upplever att det inte längre har kontroll över sina egna angelägenheter. Den 23 oktober lämnade en partipolitiskt obunden kommitté av österrikiska medborgare genom DDr Franz Watschinger in  en 336 sidor lång begäran till Österrikes författningsdomstol för att pröva Lissabonfördraget.

Syftet med begäran är att erhålla ett klargörande till skydd för den Österrikiska grundlagen som vilar på artikel 1 ”Österrike är en demokratisk republik. Dess lagar utgår från folket”. Vid presskonferensen, när begäran lämnades in, konstaterade socialfilosofen och professor Erwin Bader att den aktiva neutralitetspolitik som Österrikes garanterades när medlemskapsförhandlingar påbörjades 1989 inte längre gäller. Inte heller gav österrikarna i folkomröstningen 1994 sitt samtycke till den omfattande maktöverföring som varje medborgare känner av idag. Bader påpekade också statens roll för att garantera medborgarna frihet och social rättvisa är fundamental.

Begäran ifrågasätter samtliga EU-fördrag, och säger att de österrikiska medborgarna inte längre har kvar rätten att välja ett parlament med tillräcklig makt. Detta är inte förenligt med grundlagen. Eftersom de österrikiska partierna verkar strunta i detta faktum har de istället blivit ett lydigt och ställföreträdande redskap för att samla in pengar och genomdriva lagstiftning från Bryssel. Det är hög tid att kontrollen över lagstiftningsmakten överförs till folket, och den fria rörligheten av kapital, varor och tjänster inte längre överordnas den individuella rätten att leva i värdighet och frihet.

Begäran argumenterar därför för att EU:s lagstiftning och reglering nu har fått ett avgörande inflytande på medborgarnas liv och den nationella lagstiftningsprocessen har på många sätt blivit överflödig. En stor andel av lagarna (kriminallag, civila lagar, handelslagar etc) kommer från EU samtidigt som österrikarna inte har inflytande över EU:s lagstiftningsprocess. Individen kan inte därför längre leva utifrån sina egna förutsättningar, och samtidigt effektivt skyddas av det legala systemet. Staten kan därför inte längre garantera medborgarna den grundläggande friheten att leva utifrån sina egna förutsättningar och social rättvisa.

EU-lagstiftningen underminerar därmed den nationella lagstiftningen och tar över den. Det skapar en legal situation som inte kan accepteras om Österrike vill förbli en demokratisk republik.

Jan-Erik Gustafsson

(Begäran och artikeln ”Verfassungsrechtsschutz gegen die Integrationspolitik Österreich” av Prof. Dr. jur. K.A. Schactsneider kan laddas ner från www.webinformation.at )