nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Kräv att svenska kollektivavtal ska fortsätta att gälla – vägra att ratificera Lissabonfördraget!

2008-09-09

Den svenska arbetsmarknadens grundbult är att de fackliga organisationerna och arbetsgivare agerar som fria och självständiga parter genom att reglera angelägna sakfrågor, som lön och arbetstid, i kollektivavtal. Kollektivavtalets viktigaste funktion är att dra en gräns och markera att vi som anställda inte säljer vårt arbete för ett underpris. Kollektivavtalen omöjliggör för arbetsgivaren att dumpa löner, försämra andra anställningsvillkor och utgör grunden för konflikträtten.

Kollektivavtalens starka ställning i Sverige har inte samma motsvarighet i merparten av EU-länderna. Där är den fackliga organisationsgraden betydligt lägre och det fackliga inflytandet minskar i motsvarande grad, i stället regleras löner och andra arbetsvillkor ofta genom lagstiftning.

Upprätthållandet av den svenska arbetsrättsmodellen var ett storslaget politiskt löfte från samtliga politiska partier i EU-omröstningen 1994 och förmodligen var det löftet oerhört viktigt för den knappa övervikten för ja-sidan i folkomröstningen. Nu är en del partier tysta, vill glömma bort det löftet och ligger lågt när EU-domstolen angriper denna fundamentalt viktiga fackliga fråga.

EU-domstolens utslag hotar de svenska kollektivavtalen. Den s.k. Vaxholmsdomen är ett svidande nederlag för svensk fackföreningsrörelse. Domen är ett hårt angrepp på löntagarnas rättigheter och slår fast att svenska kollektivavtal och konfliktåtgärder strider mot den ”fria” rörligheten för tjänster. I den s.k. Ruffertdomen underkänner EU-domstolen de löner som finns angivna i tyska kollektivavtal och tvingar en tysk delstat att acceptera polska lönenivåer som ligger på ungefär halva den kollektivavtalade nivån för löner.

Inom EU pågår en process för att godkänna det s.k. ”Lissabonfördraget”. I Sverige har kravet om en folkomröstning avvisats av riksdagens majoritet. Detta trots att fördraget innebär att allt fler frågor och mer makt flyttas från riksdagen och de andra nationella parlamenten till olika maktorgan inom EU-systemet och därmed ökar EU:s överstatliga karaktär. Det urholkar den svenska demokratin. Enligt planerna ska riksdagen godkänna ”Lissabonfördraget” den 20 november trots att Irland, det enda land som folkomröstar om fördraget, sagt nej.

Vi anser att de politiska partierna i Sverige ska vägra att ratificera ”Lissabonfördraget” utan först kräva tydliga förändringar i fördraget eller juridiskt bindande undantag för att vi ska kunna bevara den svenska arbetsrättsliga modellen med starka och fria parter som förhandlar fram väl fungerande kollektivavtal som skapar trygghet och ordning på arbetsmarknaden.   

Lärarförbundets lokalavdelningsordföranden i Stockholms län och Gotland

Mats Norrstad, Huddinge 
Birgitta Valham, Nacka  
Christina Flack, Täby
Anneli Silversten, Upplands Väsby
Mona Ekholm, Haninge 
Kent Thorn, Värmdö
Håkan Lindkvist. Österåker   
Jan-Erik Westerlund, Sigtuna 
Bernt Richloow, Ekerö
Birgitta Eriksson, Södertälje 
Saila Wallén, Vallentuna 
Lotta Strand, Tyresö
Christina Wibom, Sollentuna  
Wallde Johansson, Upplands Bro 
Inger Seffers, Gotland
Monica Sköld, Landstinget
Ingrid Degerholm, Vaxholm 
Sam Olzon, Solna
Anita Mellberg, Danderyd 
Eva Bengtsson, Sundbyberg 
 Bo Östlinder, Järfälla
Agnetha Olofsson, Botkyrka 
Eva Brodin, Nynäshamn
Lena Jaktlund, Lidingö
Susanne Storck, Norrtälje 
Monica Andersson, Salem

GÖSTA TORSTENSSON